Момичета подаряват роклите си от бала

Няколко думи във Фейсбук обещаха приказка от тюл и сатен на момичета, чиито семейства не могат да им купят рокля за бала.

“Искам да подаря своята рокля на момиче, което няма възможност да си купи, и да му помогна да изживее една прекрасна и незабравима вечер“, написа Сузан Илязова.

Снимката с богати поли в малиновочервено обиколи социалните мрежи. И накара още момичета да я последват и на свой ред да покажат снимки от бала си, за да подарят тоалета, обличан само една вечер, който обаче може да сбъдне мечта на друго момиче.

От доста време мислех да направя това, разказва Сузан. В момента тя е четвъртокурсничка в специалност „Туризъм“ в Икономическия университет във Варна. Завършила училището в родния си Котел още през 2018 г.

„Оттогава роклята ми стои в гардероба и чака своята принцеса“, казва Сузан. След дългото отлагане преди дни най-сетне се наканила да напише във Фейсбук, че подарява тоалета.

„В Котел баловете са нещо огромно. А няма нужда да се правят толкова разточително и с толкова суета, убедена е Сузан. Затова и тя самата не е прекарала месеци в уточняване на кройки и проби. Роклята е купена от бутик в Турция по време на едно пътуване до южната ни съседка. Обличана е само веднъж и вероятно няма да има друг повод. А в същото време много семейства не могат да си позволят разходите по бала на своето дете, разсъждава Сузан.

Тя самата никога не е разчитала на рокли, бижута и скъпи вещи да създават самочувствието, затова не трудно да се раздели с абитуриентския си тоалет. Ще останат спомените от вечерта, снимките. И удовлетворението, че с жеста си е направила добро.

След като се дипломира тази година, Сузан смята да замине на бригада в Америка, за да вкуси друга култура, да поработи и да добие социални умения. След това амбицията е да учи магистратура в сферата на туризма, отново зад граница.

Роклята вече е обещана. Директорка на училище в село край Пловдив писала на Сузан, за да я поиска за ученичка от випуск 2022 в своето школо. Но тепърва предстои по-сложното – да убеди семейството да пусне момичето да иде на бала.

Ако успее, зрелостничката ще се изкачи на 24 май по червените пътеки на стълбите пред хотел „Тримонциум“, за да преброи от най-високото стъпало от 1 до 12 заедно със съучениците си.

Докато траят тези преговори, идеята на студентката от Котел да предложи роклята си на момиче с ограничени възможности, предизвиква все по-голяма вълна от одобрение – сред приятелите и учителите от школото, което е завършила, но и сред напълно непознати. Все повече са и последователите.

Сред тях е Таня Христова – бивш психолог на училището в Котел. В момента тя е регионален педагогически координатор за Пловдив, Сливен, Хасково, Кърджали и Ямбол на Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

„Вдъхновена от една история, в която създадохме една приказка, реших и аз да подаря моята бална рокля на момиче което има нужда”, казва тя. Роклята е от червен сатен и 5 пласта италиански тюл, а коланът и презрамките са акценти в черно, обшити с камъни. Споделяйки снимката, Таня отправя предизвикателство и към още момичета да сторят това, което са предприели двете със Сузан.

Щафетата поема и Диана Панайотова. Тя също вече чака съобщения от момичета, които искат на свой ред да облекат нейната рокля от абитуриентския бал – феерия в коралово с голи рамене.

На принципа „Предай нататък“ предизвикателството приема и Благоевград. Своята рокля в синьо и сребристо предлага и Теди Богоева, която е завършила там Националната хуманитарна гимназия „Св. св. Кирил и Методий“, а сега е студентка в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Тоалетът е с марката „Mascara London“. „Ще се радвам да направя някое момиче толкова щастливо, колкото бях аз…“, казва Теди.

Previous post Няма да се извини! Василев държи на мнението си за работодателите, че са некадърни
Next post Муки: Боли ме да гледам майка си на монета