Млада жена с рак на гърдата роди здраво момиченце

31-годишна жена с карцином на гърдата роди здраво момиченце след проведена химиотерапия по време на бременността. Бебето се ражда доносено, по нормален път, без никакви усложнения, съобщиха от МБАЛ „Надежда“.

Обикновено в България при такива случаи се препоръчва прекъсване на бременността (ако тя е в по-ранен етап) или се пристъпва към по-ранно родоразрешение и бебетата се раждат преждевременно. Все още много рядко такива пациентки се насочват към провеждането на химиотерапия по време на бременност, макар че в световен мащаб това е утвърдена практика, каза дД-р Мила Петрова, ръководител на клиниката по Медицинска онкология в „Надежда“.

Важно е да се знае, че химиотерапия без рискове за бременната жена и плода може да бъде провеждана през втори и трети триместър от бременността. Тази практика се базира на множество научни данни, натрупани от сериозни клинични проучвания. От 2021 г. Европейската асоциация по Медицинска онкология публикува ръководства за поведение, които утвърждават тези практики. Надявам се това да се превърне в стандарт и за България“, споделя д-р Петрова.

Младата жена посещава за първи път клиниката по Медицинска онкология през м. януари в 7-и месец от бременността си по препоръка на медицински онколог от гр. Бургас. Тя е диагностицирана с карцином на млечната жлеза месец преди това.

Previous post Вече няма ЧЕЗ в България! „Електрохолд“ е новото име на компанията
Next post Лоши новини за Марешки, пак го осъдиха на затвор