Мистерия с опожарения влак Варна-София, пламнал 3 минути след гарата

„Продължават проверките за запалването на бързия влак между Варна и София. Вагоните са преместени от Каспичан в Горна Оряховица. Интересно е, че влакът се възпламенява три минути след потеглянето от Каспичан. На гарата не е имало индикации, че ще има проблеми. Запалването е необяснимо и за пожарната, която участва в разследването“.

Това заяви Красимир Папукчийски, зам.-министър на транспорта и съобщенията, пред Би Ти Ви. Той добави, че щетите по влака са на стойност 3 милиона лева.

„Вагонният състав е между 40 и 50-годишен. Трябва да бъде направена сериозна модернизация, а не ремонти. Рискът при всяко едно превозно средство, което е по-старо, е по-голям“, допълни той.

„Мога да заявя, че няма подвижен състав, вагон или локомотив, който да няма пожарогасител“, подчерта зам.-министърът на транспорта.

„Всички локомотиви „Смартрон“ са въведени в експлоатация и възстановихме голяма част от дизеловите локомотиви и електромотрисните влакове. Имаме 100% покритие на локомотивния парк“, обясни той.

При 100% локомотивен състав достигнахме до 94% изпълнение на графика, подчерта Папукчийски.

Министърът сподели, че последно се е качвал на влак преди две седмици, като е видял подобрение на хигиената.

„Има какво да се желае от тоалетните във вагоните. В момента се извършва допълнителна дезинфекция за дървеници и се правят лабораторни изследвания за влиянието върху тях“.

Previous post Изследване: Феновете на ГЕРБ, БСП и ДПС гласуват с „хартия”
Next post Таксите скачат! 8 лева на месец за удоволствието да имаш банкова сметка