Мистерия с наследството на Андрей Баташов

12 години след смъртта на големия актьор Андрей Баташов сагата около наследството му продължава. Красавецът с аристократична външност и огромна звезда на българската сцена си отиде от този свят само на 45 години след тежко боледуване през ноември 2010 г. След кончината му между съпругата му Боряна и майка му Теодора се разрази същинска война. Двете дами враждуваха открито, а родителката на артиста не желаеше семейното им имущество да отива в ръцете на вдовицата му. Миналата година обаче Теодора почина и се събра със сина си на небето. Оттогава мистерията около наследството му е още по-заплетена, пише „Ретро“.

Към днешна дата не е ясно дали апартаментите му са придобити от жена му Боряна, която уж публично се отказваше от имотите, но документално не потвърди решението си. Съседи на Баташови от кооперацията в столичния квартал „Лозенец“, която той и майка му обитаваха, споделят, че не са виждали никой да влиза в жилищата им. Нямали представа в чии ръце са попаднали. Единственото, което напомняло, че някога там е живял големият ни актьор, е паметната плоча, поставена на входа на блокчето, която лично майка му заплати със собствени средства, тъй като никой общинар не съдейства Андрей да бъде почетен с този жест.

След смъртта на Андрей негови наследници останаха майка му и вдовицата му. Двете трябваше да поделят два имота. Едното жилище – тристаен апартамент, а другото – студио, което Баташов трансформира навремето във фамилно гнездо за него и Боряна. Въпреки че бракът на Андрей и банковата служителка, която понастоящем се изявява като певица и водеща, просъществува едва година, той не можа да я лиши от правото на наследство заради болестта си.

Месеци преди да напусне този свят, актьорът подал молба за анулиране на брака им и в последните дни, преди да влезе в болница с остра чернодробна недостатъчност, уреждал подробностите с юристи. Тежкото му положение обаче не му позволило да довърши процедурата по развода и така Боряна се оказала пълноправен наследник, макар в последните 10 месеца от живота на Андрей двамата да не бяха заедно. След смъртта му тя реши да запази и фамилията му и в момента близки до театралната звезда смятат, че именно тя се разпорежда с наследството му.

Актьорът се венчава за 20 години по-младата от него Боряна през есента на 2008 г. едва 3 месеца след запознанството им. Майка му Теодора бе против брака им и не криеше, че никога не е одобрявала снаха си. Приживе тя признаваше, че макар Андрей да е искал да стане баща, Боряна категорично отказвала, а това била една от причините връзката им да се пропука.

Само 10 месеца след смъртта му Боряна Баташова се появи в музикалното риалити „Х фактор” и натрупа бърза слава благодарение на фамилията на обичания актьор, а зрителите ѝ лепнаха етикета „веселата вдовица“ след изказването ѝ, че животът за нея не е свършил. В момента тя е зарязала банковото дело и се издържа като певица и водеща на всевъзможни събития, конкурси за красота и партита. Говори се, че от няколко години насам има сериозен мъж до себе си, но го държи в анонимност и все още се подвизава с фамилията на покойния актьор.