Министър Динкова: Как да защитя 9% ДДС за ресторантите, щом ще съдите човек, който се оплаква

Реакцията на рестарантьорския бранш по повод оплакванията от „златните пържоли“ накара министърката на туризма Зарица Динкова да се опита да внесе успокоение в спора.

„Като министър на туризма съм силно притеснена от сигналите, които Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпраща към българските потребители. Във връзка със станалия особено популярен случай с продажбата на телешко на грамаж и последвалата буря от реакции в социалните мрежи, Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията заявиха, че ще съдят клиента на заведението, който си позволи да повдигне въпроса за спорната търговска практика“, пише в своята позицията министърката.

По-нататък министърката напомня, че цялото общество е отделило от парите на данъкоплатците, за да подпомогне ресторантьорския бранш в условията на честите затваряния на заведения в разгара на пандемията. „Аз разбирам, че бизнесът трябва да работи спокойно и без излишна административна тежест, но не приемам, че това трябва да е за сметка на останалата част от обществото“, пише Динкова. И призовава целият бранш да преразгледа поведението си и да има по-отговорно отношение към образа на българския туристически продукт.

„В противен случай, ще ми е много трудно да защитя данъчните придобивки в бюджета за следващата година, тъй като няма да мога да намеря аргументи и подкрепа за това в българското общество“, завършва позицията на Зарица Динкова.

Става дума за запазване на сегашната ставка от 9% ДДС за цените на храната и безалкохолните напитки в заведенията, които финансовият министър Асен Василев реши да действат до края на 2023 г., но заяви, че мярката се прекратява от началото на идната година.

Преди дни двете браншови сдружения призоваха министърката да подкрепи исканията им 9% ДДс за заведенията да остане или за цялата 2024 г., или завинаги.