Минеков е разочарован: Новите май нехаят за културата

Новите управляващи нямат ангажимент към състоянието на българската култура. Няма действия. Министерството на културата е потънало в мизерия отвсякъде.

Това заяви пред Българското национално радио бившият министър на културата от служебното правителство на Стефан Янев проф. Велислав Минеков.

Той изрази разочарование, че не е бил повикан на заседанието на културната комисия, за да покаже направените от служебното министерство усилия за бюджета за култура.

“В последните месеци работихме усърдно с Министерство на финансите. Впоследствие стигнахме до проекта за бюджет на МК, за който предложихме средства в размер на 184 623 000 лева върху досегашния бюджет от 244 милиона лева, но имайте предвид, че от тях 211 милиона са субсидия на МФ“, посочи Минеков.

Той посочи, че Министерството на културата и парламентарните партии в 45-ия и 46-ия парламент са били постигнали съгласие за увеличаване на бюджета за култура.

„Още в първия служебен кабинет направихме срещи с представителите на партии, най-вече с тези, които сега са в четворната коалиция. Стигнахме до извода, че покачване с 1%, което беше мечта за мнозина, не е възможно. Но годишно покачване с 0,2 стъпка към БВП, сега е 0,6, е възможно да се случи, докато един ден стигнем до заветното поне 1,6. Това би било добре за Министерството на културата. Усещам някаква изневяра от това, което мислехме и не се получи“, посочи Минеков.

По думите му не е вярна информацията, представена по време на Парламентарния контрол от министъра на културата Атанас Атанасов в отговор на въпрос от депутата Тома Биков, че за месеците, в които Минеков е бил министър, е раздал на четирима свои съветници в политическия кабинет общата сума от 75 650 лева:

„Това е лъжа. Средната заплата в МК е 2000 лева, там се движат и заплатите на съветниците. Министърът не е излъгал, просто не е пояснил, а и министърът не прави заплати в министерството“.

Previous post През 2021 г.: 50% от децата са били жертва на насилие в училище
Next post Рекордна кражба в БДЖ: Мъж изнесе 36 тона метал на стойност 15 000 лв.