Мика Зайкова се шири във вила на Витоша със 710 лв. пенсия

След краткосрочната си политическа кариера Мика Зайкова се е уединила в семейната вила в полите на Витоша, където отишла да живее на спокойствие, далеч от шумотевицата на София. Тя има и просторен апартамент в „Модерно предградие“, но чистият въздух и природата в планината ѝ се отразявали по-добре.

Синдикалистката живее сама, тъй като е вдовица. Синът ѝ и неговото семейство пък са на хиляди километри от България – в Щатите. Мика сподели, че след преизчислението пенсията ѝ станала 710 лева, но дори и с увеличението пак не била достатъчна за сам човек, за да покрива битовите си нужди, тъй като инфлацията и цените са полетели в Космоса, предава „Ретро“.

Според нейните сметки 710 лева се равнявали на 508 лева. Зайкова споделя, че не могла да хване тавана, защото 30 години работила в синдикат, където заплатите хич не били високи. Тя обаче не се оплаква от финансовото си положение и признава, че разчита на своя син за парична помощ. „Ако не е той, ще ми е малко трудно“, категорична е бившата депутатка.

Всъщност Михаил – наследникът на икономистката, е сред топадвокатите в Ню Йорк. Той е завършил Националната гимназия за древни езици и култури в София в зората на демокрацията, когато решава да яхне вълната и да замине да учи в САЩ. Тогава Мика и съпругът ѝ Иван нямали достатъчно възможности, за да го издържат като студент зад Океана.

Михаил заминал за Америка с 6-месечна виза и отворен билет, за да си подсигури възможност да се върне обратно, ако не успее да си стъпи на краката в Щатите. Късметът обаче му се усмихнал и завършил право в Нюйоркския университет – един от най-престижните на световно ниво. После защитил и докторска дисертация, а към днешна дата е практикуващ адвокат с богата професионална биография.

В личен план Михаил е щастливо женен, а съпругата му е американка. Любопитна подробност е, че снахата на Зайкова – Каролин, е телевизионна водеща в Щатите. Двамата с Михаил имат една дъщеричка – Джойс. Тя е голямата гордост на Мика, макар да не е родена в България и да не носи нашенско име. Щастливата баба често гостува на роднините си в САЩ. Зайкова имала 10-годишна виза, която ѝ позволявала да ги посещава по всяко време.

Previous post Щерката на Бойко Рашков с 6 коли за една година
Next post Как избягах от Чирпан в Австрия, скрит в каросерията на камион през 1981-ва