Мика Зайкова от ИТН: Управлява се „нещо като нищо“

„Управлява се нещо като нищо“. Това заяви бившият депутат от Има такъв народ“ Мика Зайкова пред БНТ. Тя разкритикува Бюджет 2022, като посочи, че в него има за всекиго по нещо, особено в социалната сфера. Това „по нещо“ не разрешава въпроса, защото ръстът и БВП от 143 млрд. лв. няма да се случи с аргумент, че инфлацията расте, че има затруднения в доставките и така наречените инвестиции са от Плана за възстановяване, който не е одобрен и може да не дойдат, изтъкна Зайкова.

Според нея номерът е с капиталовите инвестиции, предвидени в бюджета, е да се накарат българските инвеститори да ги стигнат и да ги накарат да си вложат инвестициите, или да кажат „елате чужди инвеститори“. Чуждите инвеститори няма да дойдат, докато тук няма върховенство на закона, добави Зайкова.

Според Мика Зайкова има как да се оправят нещата в бюджета. Всеки финансов министър иска да има повече приходи от данъци, само че приходите се правят не от високи данъци, а от оборот, каза тя. Мика Зайкова е учудена защо финансовият министър не иска да погледне какво правят другите държави в ЕС – ДДС върху храните от 0 до 10%. Тя отбеляза и как може да се въведе 4-дневна работна седмица у нас. По думите ѝ има държави, които въвеждат четири дневни работни седмици, но намаляват работните часове и съответно заплатите. Поради пандемията започна да се прилагат хибридни методи на работно време. За мен е важно така да се направи четири дневната работна седмица, че хората да не прегряват, да има повече време за семейството и да не се намалява продуктивността, каза Зайкова.

Дали да има четири дневна работна седмица не е въпросът, а как ще я въведем, допълни Зайкова. Според нея, за да се въведе четири дневната работна седмица, правителството трябва да подпомогне фирмите. Въвеждането на по-малката работна седмица изисква да взимат по-малко болнични, за да не се намали производителността, уточни бившият депутат от ИТН.

Икономистът Георги Вулджев добави, че четири дневната работна седмица е сериозен разход и надали може да се обсъди приоритетно по някакъв начин. В момента има много по-важни приоритети за това как работи държавната администрация и институции с въвеждането на електронното управление и след това да се мисли за реформа на работната седмица, каза Вулджев.

Той добави, че момента инфлацията е проблемът, с който трябва да се справим. Вулджев не вижда в бюджета на правителството мерки, които да се справят с проблема, а точно обратното – големият дефицит в бюджета може да подхрани допълнително инфлацията. Много опасно е да се води такава фискална политика и огромни капиталови разходи, предупреди той.

Previous post Селски кметове бият по заплати София и Варна
Next post Арестуваха Милен от Средец заради оргия с жена си и 12-годишната им дъщеря