Мика Зайкова: Ние си създадохме свръхинфлация с раздаване на пари на калпак

„България е страната с най-големите неравенства, тоест ние наистина сме най-бедните, наистина в България има хора, които живеят и под границата на бедността, а 35% от българите са в зоната на мизерстващите. Това са работещи бедни, които получават минимална работна заплата“. Това обясни пред БНР икономистът Мика Зайкова:

„Минималната работна заплата е без необлагаем минимум, тоест от 710 лева в джоба им влизат 550 лева и това означава, че 47-ият парламент не си свърши добре работата по отношение на доходите. Нямаше никаква политика по доходите, а те са важни, защото инфлацията, както отчита НСИ е 17,3% на годишна база, това е средно, а ръстът на доходите пак на годишна база е 7,7%. Това означава, че доходите изостават изключително много от инфлацията и хората все повече обедняват“.

„Ние сами си произвеждаме инфлация“, посочи още Мика Зайкова:

„Това се получава от неправилна фискална политика и неправилна политика по отношение на така наречените „мерки“ и помощи, защото това, което се случи през май месец, беше нещото, което е контрапродуктивно на каквито и да е антиинфлационни мерки. Раздаваха се пари на калпак, на всички, на който има нужда и на който няма“.

Previous post Ген. Атанасов скептичен, че ще има коалиция между ДБ и ПП
Next post Американците ни порязаха за по-късна доставка на втечнения газ