Мика Зайкова: Възможно е инфлацията да стигне до 21%

„Данните в петък на 15 юли ще покажат, че инфлацията за юни отбелязва ново покачване. Най-вероятно ще преминем 16,2”. Това прогнозира пред NOVA NEWS финансовият анализатор Преслав Райков.

По думите му цените на енергоносителите ще вървят нагоре и ще влошат ситуацията в близките месеци/ „Есента и зимата за Европа може да бъде доста тежка. Инфлацията може да стигне 18-20% в края на годината“.

Икономистът Мика Зайкова обаче допусна, че е възможно да надхвърлим и тази граница и да стигнем до 21%.

„Защото сме най-бедната страна в ЕС, най-енергоемката и най-ресурсоемката“, смята тя. Според нея правителството не е взело най-важната мярка – да освободи от данък печалба реинвестирането в нови техники и технологии.

Според Зайкова отстъпката от 25 ст. на литър гориво за частните лица не влияе на цените на плодовете и зеленчуците, а те намаляват заради друго. „Сега е сезонът им, има избор и е естествено за наше производство цените лекичко да спаднат надолу. Това не означава, че инфлацията намалява. Има други важни неща, които я тикат нагоре – горивата, прекъснатите доставки”, коментира още Зайкова.

Тя даде за пример доставките на суровини, които трябва да дойдат от Русия и Украйна. Според нея въпросните доставки стават нередовни, а суровини поскъпват.

И двамата икономисти изразиха мнение, че правителството трябва да действа бързо, тъй като Планът за възстановяване и устойчивост е забавен. Според Райков обаче най-важно за българската икономика е да започне да се реформира, да стане по-гъвкава и конкурентоспособна и да произвежда повече.

Previous post Дрогирани зад волана: Шофьорка на канабис катастрофира в Пернишко
Next post Мартин Димитров: Имаме нужда от експертно правителство за година