Мигрантите от лагера в Харманли не щат да работят, не им харесвали БГ заплатите

Само 50 души от общо 1400 обитатели на Регистрационно-приемателния център в Харманли работят постоянно, а 22 от общо 150 деца учат в български училища, съобщи по време на дискусия за бъдещото на Европейския съюз и бежанците в Хасково началникът Славчо Янев.

Интересът на роботодателите от региона към чужденците в центъра е голям, но повечето от чужденците не искат да работят за български заплати. Заетите са предимно в дюнерджийници, арабски ресторанти, хигиената и сферата на услугите и търговията. В момента в центъра дори има оставени шевни машини от фирми, на които търсещите работа в България кандидат-бежанци се обучават на занаят. От около 1400 чужденци в момента има около 150 деца. 26 са непридружените малолетни, а 54 са непълнолетни без родители. Общо непридружените под 18 години са 80. 22 деца учат в български училища и се справят чудесно, отчитат педагози от региони.

„Децата учат много бързо български и дори помагат на преводачите от хуманитарните организации в центъра“, допълни Янев. „Децата на бежанците се справят чудесно с учебния материал. Няколко от тях показаха отлични и много добри оценки на външното оценяване след 7-и клас и сега учат в езикови гимназии“, допълни шефката на Образователния инспекторат в Хасково Веселина Павлитова. А още преди да проговорят български малките сирийчетата, афганчетата и иракчанчета започвали да играят български хора и ръченица.

В момента в РПЦ-Харманли работи 1 личен лекар и още 4 медицински лица, включително и дерматолог с профил редки и тропически болести. „Засега се справяме много добре с предизвикателствата свързани с ковид-19. 4300 чужденци са преминали през РПЦ-Харманли от началото на пандемията. От тях 1150 са се я ваксинирали. Имаме само 5 положителни теста и 1 сериозно заболял от началото на ковид-вълната през 2020-а година“, допълни началникът на РПЦ-Харманли.

България остава транзитна страна за чужденците по пътя им към Западна Европа. Но броят на кандидат-бежанците се е увиличил трикратно през миналата година в сравнение с предишната, отчитат от Държавната агенция по бежанците. Във форума за бъдещото на Европа в Хасково участваха още областният управител на Хасково Катя Панева и кметът Станислав Дечев, а „онлайн“ се включиха евродепутатите Ева Майдел, Андрей Новаков, Радан Кънев и генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Previous post Циклон ни носи 10 см сняг, задават се поройни дъждове
Next post Омикрон приземи самолета, цели дестинации изчезват от разписанието