Мечка стана хит в Габровско, разхожда се по пътя и обикаля магазини

Мечка се разходи по път в Габровско. За последните няколко дни между 10 и 15 сигнала са подадени за слезли хищници от Балкана в градската среда. Последният случай е от вторник и е заснет на пътя Велико Търново – Севлиево.

Мечката е била забелязана пред автокъща и магазин за мебели. На кадрите се вижда как животното обикаля спокойно край пътя, в един момент тя се изправя и на задните си крака. Показва, че не се притеснява от автомобила.

Експерти обхождат района и търсят животното, за да предприемат мерки да защитят както населението, така и самата мечка, обясни в ефира на „Здравей, България“ Емилия Драганешева, експерт биоразнообразие в РИОСВ. Тя подчерта, че е важно да не се дава храна на животните.

Късно снощи (16.05) след 23:30 часа мецаната отново заснета от шофьор край пътя, на няколко метра след табелата за изход от Габрово посока Севлиево. Животното изглежда объркано и си подава главата от храстите.

„Поведението на мечката е непредсказуемо”, каза зам.-директорът на ДГС-Габрово Николай Русев. Той препоръча в случай, че видим дивото животно, да не бягаме и да не се приближаваме към мечките.

Previous post Кандисаха! Избраха Стою на ПП за председател на правната комисия
Next post Панев: Борбата между Гешев и Борисов е черен лебед за българската политика