Месечната издръжка на семейство с едно дете премина 2000 лв.

За двама възрастни и дете до 14 години през последното тримесечие на миналата година е бил необходим нетен месечен доход от 2066 лева. Това съобщи Виолета Иванова, заместник-директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ. Иванова представи изследването „Основни резултати от наблюдението на потребителските цени и заплата за издръжка, декември 2021“. По думите й нарастването от началото на годината е било със 181 лв.

Само за храна на един сам живеещ и работещ човек са необходими 417 лв., което е изключително висок процент в рамките на дохода, допълниха синдикатите. „Не виждаме намерение на правителството чрез внесения бюджет да компенсира дохода, който вече е загубен“, каза Любослав Костов, директор на ИССИ. „Минималната работна заплата загуби своята покупателна способност през миналата година, но и от 1 април няма да може да си я върне, особено имайки предвид новата прогноза за инфлация от 7.5 на сто, а не заложената в бюджета – 5.6 на сто“, допълни той. По думите му има и един неясен фактор – ще има ли военни действия в Украйна и как това ще се отрази на цените на газа.

В последното тримесечие нарастват цените на хранителните и нехранителните стоки, като основната причина е нарастването на цените на енергоносителите, на природния газ, който се е повишил близо пет пъти, каза Иванова. Броят на работещите на минимална работна заплата расте, посочи още Димитров.

По думите му около 500 хиляди наети лица, които са 22 на сто от всички наети към септември миналата година, работят на минимална работна заплата. „Тези хора работят основно в секторите селско, горско и рибно стопанство, преработваща промишленост, строителство, хотелиерство и ресторантьорство, търговия и ремонт на автомобили и др., като масово са извън държавния сектор“, допълни Димитров.

Минималната работна заплата в България в сравнение с останалите държави в ЕС е най-ниска. Прогнозата на КНСБ е, че средната работна заплата за тази година в България ще стигне 1734 лв. Любослав Иванов представи разходите за труд в евро за час, като данните показват, че в България са най-ниски – 6.5 евро на час. Българският работник е два пъти по-малко производителен, но получава четири-пет пъти по-малко заплащане.

Previous post 26-годишна изпищя: Масажистът в хотела ме изнасили
Next post Медицинска сестра: Ще умра, но няма да се ваксинирам