МВР посмъртно награждава убития граничар Петър Бъчваров

С почетния знак на МВР ще бъде награден убития граничар Петър Бъчваров, съобщиха от ведомството. Той загина, след като вчера бе прострелян, докато правел оглед на предпазната ограда на браздата. Изстрелът дошъл от територията на Турция, вероятно от каналджия.

Ето и какво пишат от МВР за убития си колега:

Петър Димитров Бъчваров е роден на 3 октомври 1990 г. в Ямбол. Средното си образование завършва в Елхово през 2009 г., продължава образованието си в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Младши инспектор Бъчваров е постъпил на работа в системата на МВР през декември 2013 година. Преминал е през длъжностите полицай и старши полицай в група „Охрана на държавната граница“ към Гранично полицейско управление –Елхово към Регионална дирекция „Гранична полиция“.

Младши инспектор Петър Бъчваров ще бъде награден посмъртно с Почетен знак на МВР.

От българската страна на границата, където беше застрелян граничния полицай Петър Бъчваров, разследващите са намерили няколко гилзи, съобщава БНТ.

От тях по предварителни данни се предполага, че е стреляно с ловна пушка, но след експертиза ще се разбере точно какво оръжие е използвано.

Около 20.35 ч. в понеделник вечерта неизвестен стреля по наряд на „Гранична полиция“ и военнослужещ, който охранява границата в района на село Голям Дервент. На метри от селото е граничната бразда, където се е случил инцидентът.

Сигнал за него е подаден снощи, когато неустановено лице стреля по съвместен наряд на „Гранична полиция“ и военнослужещ, които изпълняват служебните си задължения по охрана на границата. След стрелбата граничният полицай е прострелян и загива на място, а военнослужещият успява да се оттегли от мястото. Натам са насочени и други екипи, които охраняват границата.

По непотвърдена информация става дума за престрелка с мигранти или трафиканти. Извършителите са избягали.

По-рано тази сутрин министърът на отбраната Димитър Стоянов коментира, че има информация, че военнослужещият не се е оттеглил, а е взел необходимата позиция като се е прикрил, но това подлежи на проверка. „Прекалено рано е да коментираме каквато и да е хипотеза. Бил е застрашен животът му след като е бил патрулна двойка с граничния полицай“, заяви Стоянов.