Маслото по-скъпо от пържолата, продават го от 6 до 12 лева за пакетче

Пакетче масло излиза двойно по-скъпо от килограм пържоли, установила проверка на „Телеграф“ по магазините. В момента най-евтиното е 6 лева за 250 грама, а има и биомасло, което струва 12 лева за същото количество.

Масовите марки, които вървят най-много, струват по 7-8 лева за пакетче. За сравнение свинското е по 5-6 лева за кило в големите търговски обекти. Цената на маслото в последните няколко месеца върви нагоре, като спрямо ноември тя е скочила с около 1-2 лева на пакетче.

Например едно от най-скъпите френски масла, които се продават у нас, вече струва 9,50 лева за опаковка от 250 г, а миналата година се продаваше за 8 лева. Заради сравнително краткия срок на годност обаче много търговци правят и редовно намаления на масла и ги продават по 4-5 лева за пакет.

С 20% по-висока е цената на млечния продукт в момента спрямо същия период на миналата година, заяви Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.

Така пакетче от 125 грама в момента се търгува за 2,31 лева на едро. Увеличението се дължи на по-високите разходи за ел.енергия и логистика. Освен при производителите повишение на цените има и при търговците, които се презастраховат за бъдещи увеличения на производствените нива.

Високите цени на ел.енергията и на поскъпването на горивата доведе до драстично увеличение при цените на зеленчуците, млечните продукти, олиото и много други, посочи Иванов.

Реално инфлацията при храните, като са взети за база 27 основни продукти като варива, млечни и месни стоки и зеленчуци и плодове е 17,1% през януари тази година спрямо същия месец на 2021 г.

Заради ръст на цените на тока има драстично увеличение на цените на оранжерийните домати, които са внос и в момента се продават 55% по-скъпо спрямо миналата година.