Мартин Димитров: България е огромен производител на ток, няма как да има режим

Не са прави хората, които чертаят катастрофични сценарии по кризата с газа. България е огромен производител на ток, няма как да има режим. България е малък консуматор на газ, при минимални усилия няма да има проблем с доставките. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA кандидатът за депутат от „Демократична България” и енергиен експерт Мартин Димитров.

„20 загубени дни е резултатът от преговорите с „Газпром“. Нарочно вдигнаха цената на газа, а сега нарочно протакат и бавят. Чирен е пълен на 70%, ако се запълни на 80% към края на октомври, ще можем да се справим, но да имаме предвид и азерския газ. Септември и октомври са добри месеци за преговори за газ“, посочи Димитров.

По думите му всичко, което „Възраждане“ не са чели, е таен план.

„Те искат възстановяване на СССР, това е път, който ще доведе до изключителна бедност. За всяка страна, приела еврото, има отделен доклад на Евростат. Комуникационната стратегия отговаря на ключови въпроси. Евроизацията води до повече инвестиции“, смята той.

Според него ДБ смята, че курсът на БНБ не бива да бъде променян в процеса на евроизация.

„Това е процес на разговори между двете страни в периода на чакалнята на Еврозоната. Ние сме против увеличаване на данъците, защото ще доведат до рецесия“, подчерта експертът. И допълни, че би казал на БСП, че трябва да спрат да пробват с „Газпром“, защото е загуба на време.

„Виждам два сценария – управление на ДБ и ПП, другият е оставане на служебния кабинет, което е рискова хипотеза“, отбеляза Димитров.