Манолова: Антикризисните мерки много скоро ще се върнат като бумеранг

„Тези обещавани 2 млрд. лева за антикризисните мерки ще се усетят като 0 лева от българските домакинства“. Това каза пред БНР Мая Манолова, лидер на партия „Изправи се, България“ и бивш национален омбудсман.

Тя определи правителствените мерки като кризисен ПР на всяка една от партиите в управляващата коалиция и прогнозира, че „много скоро те ще се върнат като бумеранг върху кабинета“.

„Увеличението на пенсиите, по начина, по който се предлага, е една елементарна пропаганда, която отново ще разгневи възрастните хора. Те веднъж бяха излъгани през януари, втори път ще са излъгани сега“.

По думите ѝ намаляване на ДДС може да стане само през законодателни предложения, които още не са направени, затова „Изправи се, България“ ще внесе в Народното събрание подписка за 0% ДДС на битовите сметки – ток, вода, парно, природен газ:

„Искаме нулево ДДС върху стоките от малката потребителска кошница, таван на цените на основните хранителни продукти. Искаме въвеждане на необлагаем минимум за работещите бедни, което ще означава +70 лева веднага за хората, които са на минимална работна заплата. Искаме преизчисляване на пенсиите. … Подкрепа за горивата за нискодоходните домакинства“.

Манолова призова управляващите „да не се извиняват с привнесена инфлация“, защото средноевропейската е 7%, а официалната за България е 14,4%.

„По начина, по който се държи правителството, инфлацията ще стани три пъти по-висока, защото те не направиха най-важното – да предприемат мерки за компенсиране на цените на тока, природния газ и горивата“.

Лидерката на „Изправи се, България“ заяви, че няма политик или редови гражданин, който да иска предсрочни избори, защото „не е нужна политическа криза на българския народ“, но допусна правителството на Кирил Петков да не издържи до края на тази година.

Резултатите от социологическите проучвания, които излязоха през последната седмица, Манолова коментира с израза „Който плаща музиката, той я поръчва“.

„Четворната коалиция пропиля шанса, който имаше българското общество за анти-ГЕРБ модел на управление“, каза тя и добави, че парламентът не работи по дневния ред на обществото.

Според нея България няма право да вдига ветото пред Северна Македония за преговори с ЕС, но прогнозира, че каквото и решение да бъде взето от управляващите по темата, това няма да разцепи правителството.

Previous post Шофьор „прелетя“ със 125 км/час през село с „Ауди“
Next post Шефът на парламента: Решетките са поставени по искане на НСО