Макрон се уплаши да използва думата „геноцид“

Френският президент Еманюел Макрон отказа днес да използва думата „геноцид“, която бе употребена от американския президент Джо Байдън за действията на Русия в Украйна, предаде Франс прес.

Вербалната ескалация едва ли ще допринесе за слагане на край на конфликта в Украйна, изтъкна той в интервю за телевизия „Франс 2“. Макрон бе попитан как ще коментира вчерашните изявления на Байдън, че действията на Русия в Украйна са геноцид. Френският президент отговори, че предпочита да е „внимателен с термините“, които използва.

„Бих казал, че Русия едностранно започна една брутална война, че понастоящем е доказано, че руската армия е извършила военни престъпления и че извършителите на тези престъпления трябва да бъдат намерени“, заяви той.

„Това, което се случва понастоящем, е една лудост, нечувана бруталност. . ., но в същото време гледам фактите и искам да положа максимални усилия за прекратяването на тази война и за възстановяването на мира. В този смисъл, не съм убеден, че ескалацията на думите допринася с нещо за тази кауза“, подчерта президентът на Франция.

Previous post Умората зад волана се равнява на употреба на алкохол
Next post Черното кафе помага за отслабване