Македонското агнешко цака българското с 5 до 8 лева в магазините

С около 30% се е повишила цената на агнешкото месо тази година, показа журналистическа проверка. В дните преди Великден, овцевъди от Добруджа продават продукцията си за 10 лева на килограм живо тегло.

Никола Узунов от силистренското село Калипетрово отглежда овце вече 15 години. Фермерът споделя, че по-високата цена се дължи на поскъпването на фуражите и горивата.

„В периода, когато трябваше да изхранваме агнетата, цената на килограм царевица скочи от 30 на 60 стотинки. Двойното увеличение няма как да не оказва влияние на цената на крайната продукция“, разказа стопанинът, цитиран от БТА.

Обичайно дните около Великден са времето, в което родните фермери могат да поемат глътка въздух, благодарение на реализираните печалби от своите животни. Тази година обаче високата цена може да създаде проблем с реализирането на продукцията, притеснени са стопаните. Причината е големият внос на евтино агнешко от Македония. В търговската мрежа то се продава на цена с 5 до 8 лева по-евтино от българското.

„Няма как да бъдем конкурентни на страни, които си субсидират животновъдството и то по добър начин. В Македония овцевъдите получават за готова продукция по 50 лева на брой агне. За нас тези 50 лева биха били достатъчни, за да смъкнем цената и хората на пазара да купуват българска стока на приемлива цена“, споделя Узунов.

Друг сериозен проблем пред родните овцевъди е липсата на работна ръка. Въпреки доброто заплащане, желаещи да работят в сектора се намират трудно.

Пламен Панайотов отглежда около 70 овце. Споделя, че е намалил стопанството си заради липса на работници. „Това е максимумът, с който мога да се справя сам. Търся работници, но желаещи няма, защото трябва да се полага тежък труд. Много колеги си продадоха животните, аз също съм мислил по този въпрос“, казва Панайотов.

Цената на българското агнешко месо може да скочи до 25 лева за килограм по Великден.

Previous post Камиони блокираха движението в центъра на столицата
Next post Нострадамус предрекъл войната в Украйна