Майката на Радев в паника от крадци, обират възрастни хора в селото й

Крадци вършеят непрестанно в родното село на президента Румен Радев от няколко месеца насам, ожали се кметът на Славяново Митко Трюфенев. Серията от обири са подплашили местните, които са предприели крути мерки, за да предпазят собствеността си. Основно апашите атакували имотите на самотни възрастни хора, които не могат да се защитят.

Майката на държавния глава също пребивава сама във фамилната къща в хасковското село Славяново, след като мъжът ѝ Георги се спомина преди 2 години. Макар да не е сред потърпевшите от кражбите, 82-годишната пенсионерка Станка се притеснявала, че може и на нея да не ѝ се размине, и стояла непрекъснато под ключ. В кметството всеки ден ходели „ужилени“ хора да се жалват на кмета Митко, който правел всичко по силите си да хване злосторниците и кражбите да секнат, но за момента акциите му съвместно с органите на реда не давали резултат.

Повечето от жителите живеели скромно и не можели да си позволят да си сложат СОТ, на който да плащат месечен абонамент да им пази имотите от апаши. Самата Станка също не ползвала подобна услуга и се предпазвала по стандартните методи – държала всички врати заключени и проверявала по няколко пъти бравите, преди да излезе навън или да си легне.

Животът в родното село на президента не е съвсем уреден и проблемите за обитателите му се нижат един след друг. Безводието през летните месеци предизвиква сериозно негодувание сред местните, но наскоро там е бил открит нов кладенец, от който да се снабдяват с вода. Иначе юлските и августовските жеги докарвали жестока суша, никой не можел да напоява градините си и зарзаватът им, за който са хвърлили месеци труд, отивал на кино.

Проблеми имало и с транспортните връзки и автобуси до там отдавна не ходели. Жителите на Славяново трябвало да разполагат с личен транспорт, за да стигнат до по-големите градове в околията – Харманли и Хасково. Именно това била една от причините майката на Радев да изкара шофьорския курс на 80, за да бъде независима по отношение на транспорта и да може да ходи да си пазарува продукти от по-големите вериги магазини в региона. Иначе в родното село на Радев няма дори аптека и хората без коли поръчвали лекарства на съседи, които редовно отскачат до градовете наоколо.

В последната година доста от собствениците на къщи в Славяново се отказват от имотите си и ги пускат за продан. Цените варират от 20 до 50 хиляди лева в зависимост от квадратурата и състоянието им. Станка обаче дори не се изкушавала от подобни идеи и предпочитала да продължи да живее на село въпреки удобствата, които могат да ѝ предложат синът ѝ и дъщеря ѝ в столицата. Къщата в Славяново имала сантиментална стойност за нея, защото там минал почти целият им живот с покойния ѝ съпруг Георги.

Previous post Глас народен: Чалгарят Славчо ни затри две години, докато се прави на Доган
Next post „Шилото в торба“ Сашо Диков – син на тъкачка и шофьор