Любомир Стефанов: Борисов има да си връща на Нинова

„В момента ГЕРБ се опитват да се представят като диалогичните, отговорните, поемащи национална отговорност да извадят държавата в труден момент. Танцът не е танго, но прилича на валс“.

Това коментира пред БНР политологът Любомир Стефанов относно днешната лидерска среща, която свика БСП в рамките на третия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

„Бойко Борисов има да си връща на Корнелия Нинова за една нейна задявка, че тя го чакала да се срещнат двамата като мъже. В момента той е уцелил подходящата случка да ѝ напомни за жеста“, изказа мнението си той.

Запитан дали това е възможна нова коалиция, политологът отговори, че няма невъзможни неща, но:

„В политиката би трябвало когато се говорят послания, когато се говори човешки, по разбираем начин, политически, темите, да бъде възможно да се сформира коалиция. Точно тази според мен е с тенденция за случване 0“.

„Костадин Костадинов ще направи последно залагане срещу банката да види колко е таванът на неговата партия“, отбеляза Стефанов в предаването „Преди всички“ и добави:

„Електоралният таван на „Възраждане“ може да се качи съвсем малко, но той е ударен“.

Ако до този момент беше обяснимо защо с никой нищо, то в един момент трябва да започнеш да показваш на своите симпатизанти, че правиш нещо, коментира още политологът.

„Позитивите на президента започнаха да му излизат през носа. Все повече неодобрението се увеличава. Вече няма политик, който да има позитивен баланс между одобрение и неодобрение. Президентът според мен вече върви отвъд динената кора, по много тънкия ръб на бръснача, защото и на неговите симпатизанти им стана ясно каква игра играе той. Тя, за съжаление, не в интерес на българската демокрация и стабилността на държавата“, подчерта Любомир Стефанов.

Според него връчването на третия мандат на БСП е показало, че президентът не желае да се сформира правителство. Той смята, че президентът е направил това, защото е усетил, че неговите опоненти в лицето на ПП, ГЕРБ и ДБ са готови да влязат в коалиционно споразумение.

По думите му президентът трябва да спре да се заиграва с политически партийни проекти, защото „до тук не му се получава“:

„Това е грешна практика и би било добре президентът да спре да я практикува. Би било хората да имат възможност на реален избор, а не на вменен такъв“.

Едва ли ще има нова коалиция между ДБ и ПП, изказа мнение още Любомир Стефанов. Според него е въпрос на вътрешна преценка и обективен разговор между двете формации. Той смята, че не трябва да се прави такава коалиция, защото излизат все повече различията им.

Политологът подчерта, че двете формации трябва да подчертаят собствените си политически профили.

Според него партиите трябва да започнат да говорят на гражданите, които не гласуват. Те нарастват обезпокоително и искам да видя ангажимент към тях, категоричен бе Стефанов.

Ако партии успеят да излязат в посланията си извън тясно партийните си ядра, мисля, че коалициите ще бъдат много по-лесни от гледна точка на получена подкрепа за декларирани политически намерения, добави още той.

За отчета на служебното правителство Любомир Стефанов каза: „Подобряването на живота на хората не се случи благодарение на служебното правителство, нито на усилията на президента, а на решенията на ЕС. Всеки трябва да си знае мястото“.

Previous post Смениха рождената дата на Ванга четвърт век след смъртта ѝ
Next post Проф. Рачев: Очаква се плавно понижение на „майските“ температури