Любомир Дацов: Шансът за правителство с първи мандат скочи до 70%

– Г-н Дацов, кои трябва да са първите стъпки на кабинета „Габровски“, ако все пак бъде избран от парламента?

– Министрите ще имат собствена визия. Ние ще ги оценяваме. Вече беше показана програмна декларация. Подредили са приоритети – първо, второ, трето. Максимално бързо искат да вкарат бюджет. Има заявка какъв ще е той. На мен лично ми изглежда добре. Разумна политика, каквато в момента се отказва. Кабинетът „Габровски“ иска да направи бюджет, борещ се с инфлацията. Това означава да ограничиш дефицита. Тоест намаляваш разходи или вдигаш данъци. Но тези мерки трябва да носят и ефект. Такава логика проповядвам и аз. Ако в кабинета „Габровски“ имат същото нещо предвид, аз го приветствам.

– Като участник в две коалиционни правителства, управлявали цял мандат, как оценявате шансовете на кабинета „Габровски“ да бъде гласуван?

– Аз винаги съм участвал в правителствата като експерт, не като политик. И сега говоря като такъв, нямам вътрешна информация, за да давам точни преценки. Все пак шансовете да имаме правителство силно нараснаха. Преди месец бяха 10 процента, преди 2 седмици – 30. Сега оценявам на 70 процента шанса за правителство. С първия мандат.

– За да има такова, трябва или някоя партия да смени позицията си, или да се получи игра с кворума.

– Ще има изненади. Може и до игра с кворума да се стигне. Този вариант би работил за момента, но не и по всеки важен въпрос, като бюджета например. Не е работа, както казва народът, всеки път да се разчита на плаващо мнозинство. Не зная достатъчно, но езикът на телата на хората, които виждам от екрана, говори за увереност, че ще се случи правителство. На това се базира моето усещане. Може би има и по-дългосрочни договорки, за които не знам.

– Ще успее ли правителството да се откачи от етикета „ГЕРБ“ и да мине за експертно?

– Това си е правителство на ГЕРБ и е абсолютно нормално. Коя програма ще изпълнява! В основата ще е тази на първата политическа сила. Вече заради хората в него се разчита да бъде подкрепено от широка основа. Естествено, и заради интересите на партиите, които вероятно ще включват назначения по министерства и агенции в исканията си. Но това не е лошо, това е демокрацията.

– Веднага обаче тръгват спекулации, че всъщност правителството ще се командва от Банкя?

– Елементаризиране на нещата! Правителството няма как да не изпитва политическото влияние на ГЕРБ, няма как да не се съобразява с програма и визия на партията. Но също елементаризъм е, че едно правителство може да бъде директно кукла на конци. Да, сигурно по важни въпроси решенията ще се взимат на партийно ниво. ГЕРБ е лидерска партия и всеки го знае. Но не е сериозно да се говори за едни марионетки, които само ще се усмихват пред камерите. При всяко правителство има влияния, интереси. Ако колегите действат обаче по телефонно обаждане, няма да е изгодно за ГЕРБ. И ще обясня защо. Ако това е нещо лошо, ще доведе до нестабилност, а партньорите ще гледат да се спасяват. И ще избягат. Това ще е лош знак за ГЕРБ. И ще се отрази сериозно върху следващите избори. Играта ще е доста сложна. Правителството ще се опита да прави правилните неща. Има логика играчите да действат така.

– Трябва ли да има хоризонт този кабинет – местни избори или друг?

– О, не. Правителство трябва да има, докато е с парламентарна подкрепа. Когато я загуби – половин, една година, всичко свършва. Може да изкара и 4 години. Много са неизвестните в момента, за да се правим на всезнайковци. Затова и винаги съм се чудил на повечето политически коментатори.

– Опонентите обаче веднага контрираха, че ГЕРБ готви ново замразяване на пенсии и заплати като при постната пица на тогавашния финансов министър Симеон Дянков?

– О, Дянков направи нещо различно. Нищо общо със сега. Дянков пресили нещата. Така ги пресили, че близо 3 години икономиката да не може да се възстанови от неговите първи стъпки. Трябва да следим пулса на пациента, за да не пресилваме нещата. Да има баланс. Поне написаното в програмата е правилно, дефицитът трябва да бъде намален. В това съм категоричен.

– Ще трябва ли в такъв случай българинът да се притеснява от зимата?

– Повечето хора не обичат да им се казва истината в очите. Няма преизбран политик, който е правил правилните неща. Хората стимулират правенето на глупости, искат да ги лъжат. Няма много правителства, които да са правили реформи, независимо от мнението на избирателите. В новата ни история са точно две ​- на Иван Костов и на Симеон Сакскобургготски. Хор​ата не искат да плащат цената на реформите, а това е голямо предизвикателство за политиците. Защото те трябва да не стимулират инфлацията. Това става с ограничаване на потреблението, не може да растат пенсии и минимална заплата, което води до един тон негативи. В същото време опозицията ще иска да се дава много на хората. Ако получаваш, а не даваш, ръкопляскаш на този популизъм.

– Ето, директно питам – трябва ли да отпадне отстъпката за горивата?

– Не само тя, трябва да се махне всичко, което стимулира, а не ограничава потреблението. Това е икономиката.

– Еврозоната? Постижимо ли е бързо наваксване, за да ни приемат?

– Има достатъчно сигнали, от нас зависи. Хърватия е пример по учебници какво трябва да бъде направено. Можеше и България да го направи, но ние философстваме как искаме да дадем на индианците. Преразказвам един момент от книгата за Поразяващата ръка. Там обещаваха на индианците как великият бял баща от Вашингтон ще им даде всички животни и тикви в полето. Просто никой не им бил обещавал толкова и те били доволни. Макар че всичките животни и тикви си били техни.

– А поправима ли е грешната стъпка с Шенген, макар че нидерландски колеги ясно казаха – не е едната граница само, а корупцията. И ние трябва да си погледнем първо градинката, вместо да им се сърдим.

– Съгласен съм с вашето мнение. Между другото, знаете ли държава, която е в еврозоната, а не в Шенген!? И двете са част от развитието на една страна. Много хора бъркат, не, еврозоната не е приемане на еврото. Курсът му у нас беше фиксиран още през 2000 година. Като изтъркаш лева като билетче, отдолу се вижда евро. Еврозоната е принадлежност, ангажименти за спазване на правила, участие в структурите. Същото като капацитет да пазиш границите. Или проблемите с корупцията. Ето, конкретен пример е прането на пари. Без правосъдие и работеща правосъдна система няма как да бъде преборено. Не може да имаш стабилност, без да си гарантирал честността.

– Ще загуби ли България много, ако има нови избори?

– Не знам. Правителството не е на всяка цена, макар че в случая нещата изглеждат обнадеждаващи. Все пак не е нужно кабинетът да бъде съставен от някакви олимпийски надежди, както се опитват да ги представят. Доста министри идват с автобиографията, където вероятно ще има спорни моменти. Трябва да има подкрепа, но не и компромиси в името на кабинет. Правенето на компромиси води до лоши решения, които се плащат дълго време.

– Коалицията около „Промяната“ май от това страдаше – компромис, за да не разсърдим другарчето, и накрая…?

– Да, и ще плаща тази четворна коалиция. Макар че някои се опитват бързо да го забравят.

„Марица“

Previous post Българите сме тъжни и захвърлени някъде в периферията на ЕС
Next post Щерката на Анахид Тачева профуква наследството ѝ