Любовта от пръв поглед всъщност отнема 2 минути

Съществуват онези изключително големи късметлии, които са изпитали т. нар. любов от пръв поглед, но според ново проучване действителното време, необходимо за да разцъфнат силни чувства между двама души, е две минути, пише в. „Дейли мейл“.

Авторите на изследването от Еврейския университет в Ерусалим са установили, че перфектно съчетаните двойки се синхронизират на биологично ниво в рамките на две минути на първа среща.

Учените са изследвали как се променят потенето и физическите движения, когато мъжете и жените се виждат на бързи срещи.

Оказва се, че двойките, които се влюбват един в друг, имат сходни нива на потене на кожата – индикатор за биологично синхронизиране. Това се случва до две минути. Изследването показва също, че в повечето случаи жените са по-привлечени от мъжете, отколкото обратното.

По време на срещата заинтересованите двойки също така синхронизират жестовете и движенията си – усмивки, кимане, движения на ръцете и краката, според проучването, публикувано в сп. „Сайънтифик рипортс“.

„Свързването с партньора зависи от това доколко добре можем да синхронизираме телата си. Проучването показа, че в рамките на две минути след началото на срещата физиологичният синхрон предсказва романтичния интерес“, обяснява водещият автор на изследването д-р Шир Ацил от катедрата по психология в университета.

Процесите, които стоят зад избора на партньор отдавна са обект на научен интерес.

Класическите еволюционни теории за този тип селекция наблягат на непосредствени и „статични характеристики“ като форма на лицето, цвят на косата и показатели за плодовитост като широки бедра.

Те обаче не обясняват как първоначалното привличане се развива по време на взаимодействието, нито пък отчитат взаимните физиологични или поведенчески адаптации, които се случват, когато двама души се привличат“, отбелязват авторите на изследването, обхванало 32 хетеросексуални студенти – 16 мъже и 16 жени, интересуващи се от романтична връзка.