Лоши новини за Марешки, пак го осъдиха на затвор

За втори път Варненският апелативен съд постанови ефективни присъди по процеса, добил популярност като делото „Марешки“. По него обвиняеми за изнудване са бизнесменът и политик Веселин Марешки и Красимира Колева, съобщава „Труд“.

В основата на престъплението е семейна война за имот, която Колева водела с бившия си съпруг. Той прибирал наема от работещата там пицария. Колева потърсила помощ от съседа Марешки. През ноември 2014 г. двамата поискали от наемателя на заведението Асен Миланов да им плаща 10 000 лв. месечно, като го заплашили, че ако не се подчини, бизнесът му ще пострада. В изпълнение на заканата съборили тераса на пицарията, гласи обвинението.

След отлагане на серия от заседания през 2019 г. двамата бяха оправдани от окръжните магистрати, а година по-късно Варненският апелативен съд наказа тогавашния зам.-председател на Народното събрание с 4 г. затвор, а съучастничката му – с 3 г. и половина. Последва обжалване и Върховният касационен съд отмени присъдата заради процесуални нарушения, като върна делото за ново разглеждане от друг състав на апелативния съд. Но и той потвърди същите ефективни наказания.

На заседанието прокуратурата посочи, че двамата подсъдими са действали умишлено, като постоянно са съгласували действията си. Защитата опонира, че Колева не е знаела, че Марешки иска 10 000 лв. от Миланов. Според неговите адвокати не е доказано той да е осъществил заплаха, а разрушаването на терасата на заведението се наложила, тъй като тя била незаконно изградена. Самият Марешки каза пред съда, че има достатъчно средства и не би се занимавал със суми от 10 000 лв., като отрече да е изнудвал някого. Колева също обясни, че е невинна.

Магистратите обаче ги признаха за виновни. В добавка към ефективното наказание от 4 г. Веселин Марешки трябва да плати 8000 лв. глоба, а Колева отново бе осъдена на 3 г. и половина затвор и 6000 лв. глоба. Двамата солидарно трябва да платят и обезщетение на потърпевшия в размер на 30 000 лв. Тъй като решението подлежи на обжалване пред ВКС, съдът наложи на Марешки 5000 лв. парична гаранция и 3000 лв. на Колева.

Previous post Млада жена с рак на гърдата роди здраво момиченце
Next post Опасен чар: Холандец се залюби с пловдивчанка и тя сега много съжалява…