Лорер: Доставките на газ и нефт са последният стълб, който Европа ще отреже

България е солидарна с целия ЕС и с НАТО в усилието за спиране на руската агресия спрямо Украйна и че доставките на газ и нефт са толкова критични за цялата световна икономика, за Европа, че те ще са последния стълб, който Европа ще отреже в отношенията си с Русия. Това каза пред БНР министър на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По думи на Лорер единственият съюзник на Русия в Европа е Сърбия, която получава своя нефт и газ през тръбопроводи, минаващи през Европа. По-дългосрочната тревога за министъра е какъв ще е ефектът върху самата Русия и руския народ от това, което предстои да се случи. Икономическата мощ на САЩ и на ЕС ще осигурят надделяването на Украйна над Русия и пълната сила на санкциите ще се стовари върху руския народ, коментира още той.

Относно ситуационният център в МВнР, споделя, че работи 24 часа. „Мисията ни е да осигурим безопасен транспорт за български граждани от Украйна и за украински граждани, които работят за български фирми с представителство там. Процесът е затруднен от бойните действия и защото украинските власти са наложили забрана за мъже между 16 и 60 години да излизат от страната. Това затруднява семействата да вземат решение дали да се разделят“.

Посочи, че има организиран автобусен транспорт, има готовност за самолетен такъв през Полша, но там ситуацията е затруднена, има и дипломатическо присъствие на границите с Румъния и с Полша. „Киев е извън обхват към момента заради обявен комендантски час. Всички, които са заявили желание за транспорт, са го направили през мисиите в Одеса и в Киев. Засега нямаме сериозно заявено желание от големи маси от хора“. Лорер призова всички министри да имат едно и също отношение по темата, че това е война и нищо друго, и че това е най-големият политически въпрос пред България.

„Важно е да сме солидарни с Украйна, тъй като солидарността с нашите съюзници сега ще има добър икономически ефект в бъдеще. Колкото по-големи съюзници сме днес, толкова по-голямо участие ще имаме на икономическата маса след това“.

Previous post Йосиф Сърчаджиев влезе в болница
Next post Зеленски: Не съм оптимист!