Летен мор: Жегите убиха хиляди в Германия

Високите летни температури в Германия са причина за хиляди свързани с горещините смъртни случаи в периода 2018 г.- 2020 г., сочат резултати от изследване, цитирано от ДПА.

За пръв път се отчита значително повишена смъртност от жеги в три последователни години от началото на извършването на подобни изследвания през 1992 г., пише в доклад на Института „Роберт Кох“, германската Агенция за околната среда и Германската метеорологична служба, публикува в специализираното издание „Дойчес Арцтеблат“.

Високите температури може да затруднят сърдечно-съдовата система и да обострят съществуващи заболявания като дихателните проблеми. Тъй като прекомерните жеги рядко са посочвани като пряка причина за смърт, авторите на изследването използват статистически методи за анализа си.

През 2018 г. е второто най-горещо лято в Германия от началото на измерванията, с необичайно дълъг период на горещини и поразително високи средни седмични температури.

Близо 8700 смъртни случая, свързани с прекалено топлото време, са регистрирани през 2018 ., която според учените е сравнима с исторически горещите 1994 г. и 2003 г., когато близо 10 000 смъртни случая годишно са свързани с горещините.

През 2019 г. учените отчитат 6900 смъртни случая, свързани с високите температури в сравнение с 3700 през 2020 г. През 2021 г. няма прекомерно висока смъртност от горещини.

Изследването отбелязва, че въздействието на високите температури върху смъртността в Германия спада леко от 1992 г. насам. Това е знак за успешната адаптация към жегите чрез промени в поведението като поемане на адекватно количество течности, търсене на сенчести места на открито, избор на проветриво облекло, охлаждане на помещенията.

Previous post Най-добрият плод за бързо и лесно отслабване
Next post Близо 15 500 новозаразени с COVID-19 в Гърция само за ден