Легендата Емилия Радева не може да ходи, движи се с проходилка

90-годишната театрална легенда Емилия Радева вече е много трудно подвижна. Актрисата не може да стои на краката си сама, затова ползва проходилка. Въпреки това звездата не успявала да изминава особено дълги разстояние. Дори разходка от единия край на апартамента ѝ до другия я изтощавала напълно. Навън пък в последните месеци почти не излизала и наблюдавала живота в столицата през прозорците на дома си.

До лятото на миналата година Радева била по-добре в здравословен план. Отново не ходела никъде сама, а задължително в компанията на дъщеря си Катерина, която се грижи непрестанно за нея, а в късната есен успели да стигнат дори до морето. Там били на кратка ваканция, а след почивката проблемите на актрисата с краката започнали да се задълбочават.

Още преди години лекари я предупредили, че остеопороза я съсипва, но тя неглижирала диагнозата, защото положението не ѝ се струвало толкова драматично. Болестта обаче с напредване на възрастта продължила да се развива и буквално изпила силите ѝ. Специалисти преди години я увещавали да се подложи на операция за смяна на ставите, след която щяла да ходи като младо момиче, но на актрисата не ѝ стигнал кураж за рисковата интервенция. Тя била наплашена от разказите на свои близки, които не успели да се възстановят след подобни тежки операции.

Въпреки че се движи много трудно, Емилия Радева още копнее за сцената и изкуството. В навечерието на празниците тя отправи специален поздрав към почитателите си в социалните мрежи чрез видеобръщение. „След дълго мълчание, с топла мисъл за вас, предпразнично ви поздравявам с откъс от дълголетния и любим спектакъл „24 часа от живота на една жена“ по новелата на Стефан Цвайг и ви желая светли празници! Бъдете здрави!“, написа голямата звезда.

През май миналата година тя отпразнува своя 90-годишен юбилей дискретно. В живота на Радева отличия не липсват – титулували са я и „заслужила“, и „народна артистка“. Има и орден „Стара планина“ – I степен, за приноса ѝ в развитието на българското изкуство и култура. Почетният „Аскеер“, който получава през 2013 г. обаче, е първото ѝ признание от колеги. Въпреки богатата колекция с отличия пенсията ѝ не е за хвалба. След последното увеличение актрисата била доволна, но не крие, че едва ли щяла да се справя, ако не разчитала на помощ от дъщеря си Катерина, която ѝ осигурява спокойствие в битов план. Известно време наследничката на артистката живееше и работеше в Париж, но когато здравето на майка ѝ се влоши, реши окончателно да се прибере в България, за да я гледа. Във френската столица продължава да бъде единственият внук на Радева – Леандър, който е нейната голяма гордост.

Previous post Искат съд и затвор за Максим Генчев заради филма за Ботев
Next post Синът на президента Плевнелиев влиза в политиката