Лагерите „За“ и „Против“ кабинет „Габровски“ стават все по-ясно очертани

Кабинетът, предложен от Николай Габровски към момента има само една твърда подкрепа в парламента – тази на групата на ГЕРБ. Четири от формациите вече обявиха ,че няма да гласуват „за“ при влизането на проектосъстава на Министерски съвет в пленарна зала. Това са „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП и „Възраждане“.

Предстои по-късно днес своето решение как да гласуват да вземат ДПС и „Български възход“.

Но дори те да решат, че ще подкрепят Габровски, броят на депутатите им няма да стигне.

Остават актуални и вероятни игри с кворума – при отсъствието на определен брой депутати, вотът може да е положителен и само с гласовете на трите формации. Но отсъстващите трябва да са от обявилите отрицателното си отношение към предложеното правителство партии. Иначе сметката пак не излиза.

Ето какво казаха по този повод представители на парламентарно представени партии пред Bulgaria ON AIR:

„Няма да подкрепим, така че тук може би трябва да се търси по-скоро сигнала към останалите партии и дали може там да се намери някакво решение“, заяви Андрей Гюров.

„Отзад стърчи Борисов, всичко е ясно. Нека да не се шегуваме с тези неща“, посочи Атанас Атанасов.

„Тук става въпрос за модела ГЕРБ, срещу който БСП вече 12 години се бори и дори от кандидатите, които са предложени в този кабинет за различни министри, също се вижда скритият образ на политическа партия ГЕРБ“, коментира Борислав Гуцанов.

Previous post 20% от българките не раждат, под 7 на сто имат по 3 деца
Next post Кольо Колев: Проектокабинетът „Габровски“ не е сериозно предложение