Лавров: Ядрена война? Не вярвам

Руският външен министър, Сергей Лавров, каза, че не вярва, че конфликтът в Украйна ще прерасне в ядрена война, но предупреди САЩ и Европа, че Москва никога повече не иска да бъде зависима от Запада, предаде Reuters.

Руската икономика е изправена пред най-сериозната криза след падането на Съветския съюз през 1991 г., след като Западът наложи тежки санкции на почти цялата руска финансова и корпоративна система след инвазията в Украйна.

Попитан от кореспондент, на руския вестник „Комерсант“, дали смята, че може да бъде предизвикана ядрена война, Лавров казва: „Не искам да вярвам и не вярвам да има“.

Лавров сподели, че разговорите за потенциална руска атака срещу бившите съветски балтийски държави – Литва, Латвия и Естония, които сега са членки на Европейския съюз и НАТО, са измамни.

Русия и Съединените щати разполагат с най-големите арсенали от ядрени бойни глави след Студената война, която раздели света през по-голямата част от 20-ти век, противопоставяйки Запада срещу Съветския съюз и неговите съюзници.

На 27 февруари, Путин нареди руските ядрени сили да бъдат приведени в повишена бойна готовност, позовавайки се на западните санкции и агресивните забележки на водещи членове на военния алианс на НАТО. По-късно руски официални лица цитират британски коментари за възможна конфронтация между НАТО и Русия.

Previous post Диляна Попова разкраси гледките към Индийския океан
Next post Тото от „Скандау“ стана баща за втори път