Късметлия! Лавина затрупа скиор в Рила, отърва се с разтягане

Лавина, предизвикана от скиор, го е повлякла и той е бил частично затрупан от нея, пише dariknews.bg.

„Инцидентът е от обяд, колегите са били на място и са реагирали бързо. Момчето е добре, с частично разтягане“, каза Кирил Чолаков от спасителния отряд в Дупница.

Скиорът е излязъл извън обозначения район и не е разполагал с лавинна екипировка.

„По време на пътя надолу се забелязваше само главата на скиора и за щастие не изчезна напълно“, споделят планинските спасители.

По думите им с повишаването на температурите и вследствие на преноса на сняг от вятъра, североизточните склонове в района на Седемте рилски езера са с повишена лавинна опасност.

От планинската спасителна служба в Дупница отбелязват, че в делничните дни няма много туристи в района на Езерата, но очакват броят им да се увеличи в събота и неделя. Затова алармират за повишено внимание.

До няколко месеца се очаква да заработи новата база на планинските спасители в района на Седемте рилски езера, чието строителство започна през август 2020 година. Целта на контролно-информационния пункт „Седемте рилски езера“ ще улесни много работата на планинските спасители и ще скъси времето за действие при спасителните операции.

„Предстои обзавеждане и оборудване, както и подписване на договор между БЧК и ръководството на Национален парк „Рила“, но се надяваме до няколко месеца базата да заработи“, каза още Чолаков.

Previous post Костадин Костадинов скандално разведен
Next post Копърки жилят с по 4 лв. на километър, ловят будали край болници и съдилища