ТЕМИТЕ

Кутев: И да дойде, и да не дойде Митрофанова в парламента, няма да направи правителство

Има разминаване с дневния ред на обществото. И да дойде, и да не дойде Митрофанова в парламента, нито ще направи правителство, нито ще намали инфлацията, нито ще направи така, че да поевтинеят горивата и да се повишат доходите, нито ще ни преведе през тежката зима. Партиите не са намерили добре фокуса, фокусират приоритетите си по погрешен начин.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ говорителят на служебното правителство Антон Кутев по повод подкрепеното днес от мнозинството от политическите сили в парламента предложение на „Демократична България“ посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков да не бъдат канени на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

Много се надявам да има правителство, защото това е важно. Иначе не вярвам в поставянето на акцента върху евроатлантическо правителство. Азиатско правителство в България няма. Изборите показаха, че ние нямаме колебания като общество в евроатлантическата си ориентация. Смятам, че няма съмнение в ориентацията, въпросът е можем ли да осигурим на гражданите си това, коeто заслужават, заяви Кутев.

По думите му намаляването на цените на природния газ се дължи не само на интеконектора с Гърция, а и на търговете за газ.

За първи път в България газът се купуваше с търгове и това даде резултат. Президентът Радев успя да осигури слотовете в разговор с гръцкия премиер Мицотакис. С интерконектора, с търговете и със слотовете успяхме да свалим цената на газа. Решението на газовата криза дойде благодарение на много усилия. Не може занапред да се договаря газ без търгове. Не може министър-председателят да отиде и да договори седем танкера – ние не сме шейхове, подчерта говорителят на служебното правителство.

Въпросът е парламентът да излъчи стабилно правителство, което да изготви държавния бюджет за догодина, защото пенсиите и инфлацията зависят от бюджета. Много по-добре е да има правителство, което да си отговаря за бюджета, иначе ще бъде много мъчително и опасно. Дотогава всичко е осигурено от служебното правителство, няма проблеми нито в приходната, нито в разходната част. Служебното правителство не е направило нищо, което не е заложено в бюджета. Служебното правителство изпълнява бюджета така, както политическите партии са го написали, отбеляза Антон Кутев.

Вярвам, че ГЕРБ ще успеят да направят правителство с първия мандат – това е отговорност към България. По какъв механизъм ще бъде съставено правителство, си е работа на партиите, важното е да има резултат. Не бива да разчитаме на това да чакаме третия мандат, усилията трябва да бъдат направени сега, каза още Кутев.