Кутев: И да дойде, и да не дойде Митрофанова в парламента, няма да направи правителство

Има разминаване с дневния ред на обществото. И да дойде, и да не дойде Митрофанова в парламента, нито ще направи правителство, нито ще намали инфлацията, нито ще направи така, че да поевтинеят горивата и да се повишат доходите, нито ще ни преведе през тежката зима. Партиите не са намерили добре фокуса, фокусират приоритетите си по погрешен начин.

Това каза в предаването „Още от деня“ по БНТ говорителят на служебното правителство Антон Кутев по повод подкрепеното днес от мнозинството от политическите сили в парламента предложение на „Демократична България“ посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова и временно управляващият посолството на Беларус Никита Лешуков да не бъдат канени на първото заседание на 48-ото Народно събрание.

Много се надявам да има правителство, защото това е важно. Иначе не вярвам в поставянето на акцента върху евроатлантическо правителство. Азиатско правителство в България няма. Изборите показаха, че ние нямаме колебания като общество в евроатлантическата си ориентация. Смятам, че няма съмнение в ориентацията, въпросът е можем ли да осигурим на гражданите си това, коeто заслужават, заяви Кутев.

По думите му намаляването на цените на природния газ се дължи не само на интеконектора с Гърция, а и на търговете за газ.

За първи път в България газът се купуваше с търгове и това даде резултат. Президентът Радев успя да осигури слотовете в разговор с гръцкия премиер Мицотакис. С интерконектора, с търговете и със слотовете успяхме да свалим цената на газа. Решението на газовата криза дойде благодарение на много усилия. Не може занапред да се договаря газ без търгове. Не може министър-председателят да отиде и да договори седем танкера – ние не сме шейхове, подчерта говорителят на служебното правителство.

Въпросът е парламентът да излъчи стабилно правителство, което да изготви държавния бюджет за догодина, защото пенсиите и инфлацията зависят от бюджета. Много по-добре е да има правителство, което да си отговаря за бюджета, иначе ще бъде много мъчително и опасно. Дотогава всичко е осигурено от служебното правителство, няма проблеми нито в приходната, нито в разходната част. Служебното правителство не е направило нищо, което не е заложено в бюджета. Служебното правителство изпълнява бюджета така, както политическите партии са го написали, отбеляза Антон Кутев.

Вярвам, че ГЕРБ ще успеят да направят правителство с първия мандат – това е отговорност към България. По какъв механизъм ще бъде съставено правителство, си е работа на партиите, важното е да има резултат. Не бива да разчитаме на това да чакаме третия мандат, усилията трябва да бъдат направени сега, каза още Кутев.

Previous post Братът на Христо Стоичков напусна България заради безпаричие
Next post Тома Биков: Ние не сме готови за 100% машинно гласуване