Купен вот: Глас в неделя срещу екскурзия в Турция или Гърция

Търговците на гласове за предстоящите местни избори стават все по-изобретателни. Подкрепа срещу обещание за екскурзия в Гърция или Турция е най-новата мода във Великотърновска община. Това разказа пред журналисти главен инспектор Веселин Райков, началник на РУ – Велико Търново, предаде кореспондент на „Фокус“.

Днес в региона се проведе спецакция срещу нарушения на изборното законодателство – купуване на гласове, неправомерна агитация и т.н. Действията на екипите на полицията бяха съсредоточени в старата столица, град Дебелец и село Водолей.

„Проверявани бяха места и адреси, на които има необичайно регистрирани доста лица и то с адресна регистрация направена в последната година, като целта вероятно е да се осигурят гласоподаватели на конкретни места“, допълни гл. инсп. Райков.

За село Водолей, например, са открити много къщи, в които са записани по около десетина живущи, а реално имотът изглежда необитаем. От полицията уточниха, че има около 50 новодомци в селото, които са се настанили в последната една година.

„Целта ни е да разберем по каква причина тези хора са били регистрирани тук, кой и как им е съдействал и дали целия процес има някаква връзка с изборите“, обяснява началникът на РУ-Велико Търново.

Сигналите за изборни нарушения са десетина, като повече от половината от тях са за Водолей.

От търновската полиция съобщиха и за нова мода сред купувачите на гласове – предлагат се безплатни екскурзии срещу подкрепа на един или друг кандидат. Гласоподавателите ще пътуват в Европа след изборите, а най-атрактивните дестинации се оказват Гърция и Турция.

След днешната акция от ОД на МВР отчитат, че има само един задържан, срещу когото все още няма никакви обвинения. Разпитани са и други четирима.

Проверени са 30 адреса, 149 граждани, 17 търговски обекта, пет пункта за черни и цветни метали, четири заложни къщи, четири фирми за бързи кредити, един обект за продажба на дърва и 50 автомобила.

Съставени са 2 акта и са наложени 4 глоби по фиш.

Операцията се реализира съвместно с Областна администрация и с участието на служители от ОДМВР – В. Търново и Зонално жандармерийско управление. Действията на полицейските служители продължават и в следващите дни.

Previous post Росен Христов: Правителството на Петков покровителстваше „Лукойл“ да не плаща данъци
Next post Разследват измами със земеделска земя заради строеж на фотоволтаици