Кризисният щаб: Газ на каква да е цена не върши работа на бизнеса и хората

Натрупаните проблеми в енергетиката са много. Това констатира служебният вицепремиер Христо Алексиев на брифинг след заседание на кризисния ресорен щаб в Министерския съвет. По думите му цялата държава е мобилизирана в завършването на интеконектора за газовата връзка с Гърция, а приоритет сега е стабилизирането на „Булгаргаз“.

А задачата пред кабинета била да осигури газ на поносими цени за бизнеса и бита. „От октомври газ няма. И освен това трябва да се осигурят и количества, и цените им“, каза Алексиев. А за целта кризисният щаб викнал на съвещанието и синдикатите, и бизнес организациите.

„Газ, осигурен на каквато и да е цена, не върши работа на бизнеса и населението. Договорихме се, ако има предложения за компенсации, те да бъдат пратени, да се подготвят за внасяне в следващото Народно събрание. Но дотогава трябва да работим по параметър „поносима цена“, каза вицето на Гълъб Донев. И си постави за задача до края на август необходимите количества да бъдат осигурени.

А да се включи в очертаването на черните краски в енергийната картина се включи и станалият известен като Капитан Газпром – ресорният министър в служебното правителство Росен Христов. „Интерконекторът е бил оставен без надзор и в строителството, и в документацията“, твърди той, въпреки уверенията от самата ICGB-компанията възложител на проекта пред самия президент Румен Радев, че интеконекторът е на практика готов.

„В допълнение имаме редица длъжници на „Булгаргаз“, като „Топлофикация-София“, която няма как да се издължи, а напротив – ще задлъжнява с 300 милиона лева на месец до края на годината“, обяви скандално той.

Христов се оплака, че кризисният щаб е бил принуден да работи в тотален хаос, за да добие информация. „Успяхме да нормализираме част от нещата, а за другите сме осигурили план за действие. Спираме да гоним топката и се фокусираме върху оптимизация на доставките и приемлива цена за бизнеса, защото количествата за септември и за част от октомври са осигурени“, твърди той. И намекна за борба за системни доставки (политическото говорене за това отвежда или към допълнителни количества азерски газ, или към възобновяване на преговорите с „Газпром“ – б.р.).

Previous post Дончева за предния парламент: Я приеха два закона за 6 месеца, я – не
Next post Зам.-министър хвърли бомба: Пощите бяха хакнати заради „Еконт“!