Кредитите още по-евтини, таксите обаче растат

Потребителските кредити стават още по-евтини. Това отчита лихвената статистика на БНБ. Заемите отчитат подобрение в своите условия, измерено и чрез среден размер на лихвата, и чрез годишен процент на разходите (ГПР ), обобщават от финансовия портал „Моите пари”. Данните сочат, че през декември 2021 г. средният лихвен процент по кредитите за потребление в левове се понижава с още 0.45 пр.п. спрямо декември 2020 г., а годишният процент на разходите (ГПР) се свива с аналогичен размер – с 0,49 пр.п.

В резултат – обемът на новоотпуснатите заеми в левове се увеличава с впечатляващите 50% спрямо година по-рано. В края на декември

общата сума на кредитите за потребление възлиза на 548.2 млн. лв.

Подобряване в условията на банките за пореден месец се наблюдава и при новоотпуснатите жилищни кредити, които в края на декември поевтиняват с 0.19 пр.п. спрямо същия период на предходната година. С аналогичен размер намалява и показателят, отчитащ общите разходи за потребителя, който в края на декември възлиза на 2.86%. Очаквано, и тук имат отчетлив ръст – те се увеличиха с 43 пр.п. спрямо декември 2020 г.

В интерес на истината, лихвите по ипотеки спадат плавно отдавна, но таксите, които ги съпъстват – не. Дори напротив – нарастват. Последно – Пощенска банка вдигна таксата за оценка на кредитоспособността на клиента от 100 на 130 лева. За „добър ден” по банките кредитоискателите най-често оставят между 150 и 300 лева за разглеждане на документите и оценка на обезпечението.

За пример: документален анализ на обезпечението по ипотечен кредит в ОББ е твърдо 200 лв. В Банка ДСК пък оценката на обезпечението е 140 лева /ако е апартамент/ и 180 лева /ако е къща/. Отделно обаче се дължи такса за юридическо обслужване от 35 лева, а таксата за разглеждане на документите е процент от сумата на одобрения кредит – 0.25%.

Рекордното кредитиране добра новина ли е обаче?

Съвсем не. От БНБ месеци наред предупреждават, че свръхкредитирането намеква за рискове. Като реакция, в края на декември УС на Централната банка за втори път взе решение да увеличи нивото на антицикличния капиталов буфер, приложим към кредитните рискови експозиции на 1,5%, който влиза в сила от 01.01.2023 г. В момента този буфер е 0.5%, а през септември БНБ обяви, че от 01.10.2022 г. той ще 1%. Буферът трябва да послужи като защита на банковата система срещу потенциални загуби, произтичащи от натрупване на цикличен системен риск в периоди на прекомерен кредитен растеж.

Previous post Всяка втора сделка с жилище е за двустаен апартамент
Next post Синът на починалата учителка Златина: Не си правете шеги с коронавируса!