Краставиците с рекордни цени, българските изчезнаха от пазара

Краставиците достигнаха рекордни цени. Между 6 лв. и 7,50 струва килограма в различни търговски обекти. Според производители драстичното увеличение се дължи на високите цени на електроенергията.

В оранжерия край село Татарево се отглеждат около 7 дка краставици. Парникът се отоплява със специален котел със слама. Въпреки това обаче сметките за ток за декември са скочили неколкократно.

„Много разходи, тази зимна реколта я правим само и само, за да задържим работната ръка. Токът е увеличен три пъти, толкова са се увеличили и торовете“, сподели производителят Димитър Желязков.

В подобна ситуация с непосилни разходи са много от производителите в България. Голяма част от тях вече са се отказали от производството, а българските краставици изчезнаха от пазара.

„Когато не ти излиза сметката, когато си вътре всеки месец, колкото и да си вложил – затваряш я. Повечето колеги в момента прекратиха дейност, за да им е по-малка загубата“, коментира колегата му Милен Дачев.

Произведените краставици от Татарево потеглят към стоковите борси и тържища на цена между 5 и 5,30 лв. за килограм.

В някои хипермаркети обаче цената вече достига до 7,50 лева за килограм. Земеделските производители предупреждават, че се очаква и скок при цените на други зеленчуци, отглеждани в оранжерии.

Previous post Шефът на здравната комисия: В линейките ще са парамедици, а лекарите – в болниците
Next post 6-годишно дете загина при пожар в каравана край София