Красен Станчев: Очевидно е, че „улицата“ държи правителството

Обществено очакване за порядъчност в публичните дела, в известа степен обяснява поддръжката на правителството от т.нар. „улица“ в момента. Това каза доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика и преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски“, в интервю за обзора на деня на Радио „Фокус” „Това е България”. Според него, за да разберем къде е истината между полярните мнения за правителството – отлично ли се справя или държавата върви към финансов и икономически крах трябва да се разделят нещата на периоди на постижения, съответно и на провали.

„Онова, което показва икономиката в момента, е относителна независимост от политиката, което дава добри перспективи за бюджета примерно в тази година, независимо дали ще бъде актуализиран или няма да бъде актуализиран.

Второто нещо, което ми се струва много важно, е, че от миналата година тези хора, които в момента са във възловите постове на правителството, успяха да внедрят или по-скоро да отразят едно обществено очакване за порядъчност в публичните дела, особено тези, които са на изборна длъжност. Те не можаха да произведат някакъв видим резултат, но това, което е видимо, според мен, е очакването за порядъчност, което обяснява поддръжката на правителството от т.нар. „улица“ в момента“, обясни икономиста.

По думите му е очевидно, че гражданите на София са склонни да простят на управляващите онези неща, които те не правят правилно, за да може по някакъв начин да се реши един казус в българската политика – кой е корумпиран и кой не.

„В българската политика всяка партия, както и навсякъде по света, доказва, че другите са по-лоши в управлението на публичните финанси, на държавата и т.н. И обикновено навсякъде по света всички тези партии се оказват прави. Това, което се случи в българската политика от средата или хайде май миналата година до този май, е, че освен репутацията всички започнаха да играят една игра, доста детска, от рода „Ти гониш“, тоест, „Ти си корумпиран, аз съм корумпиран, ти не си корумпиран“ и т.н.“ каза още доц. Станчев и посочи, че в някакъв смисъл всички ще се окажат корумпирани.

„Проблемът е оттук нататък какво следва. И този проблем няма явно решение. И очевидно е, че софийската публика предпочита онова, което е заявено, поне да бъде свършено. То не може да бъде свършено от правителството само по себе си, то може да бъде свършено с помощ от всички, които са членове, и от тези, които по някакъв начин са на отговорна обществена длъжност. Но тези, които са на отговорна обществена длъжност, се държат някак си против правителството. Това много добре се вижда в прокуратурата и не съвсем добре се вижда в Президентството. Така че в общи линии онова, което според мен иска софийската публика, е поне част от тези работа да бъде свършена“, подчерта той.

„Не, страната не потъва, но има голяма вероятност от нови избори“, категоричен бе доц. Станчев.

Previous post Искрен Митев: Нямаме притеснение за вота, мафията вече си няма държава
Next post Ще има ли „златен пръст“, който ще натисне „въздържал се“?