Край на извънредната епидемичната обстановка! Ще затварят ли пак заведения?

По-малко от седмица остава до края на извънредната епидемична обстановка заради пандемията от коронавирус. Тя няма да се удължава, а управляващите предлагат законови промени, даващи възможност за нови мерки. Законопроектът е внесен от народни представители от „Продължаваме Промяната“, „БСП за България“, „Има такъв народ“ и „Демократична България“, е публикуван на интернет страницата на парламента.

В него се дава право на здравния министър да въведе противоепидемични мерки с цел предотвратяване на епидемичното разпространение на заразни болести и контрол на риска. Това ще става по предложение на главния държавен здравен инспектор. Ограниченията могат да важат както за цялата страна, така и за отделни области за определен период от време.

Сред тях може да са познатите ни мерки като спазване на дистанция, дезинфекция, носене на защитни маски на определени обществени места, имунизационни кампании разкриване на пунктове за имунизация и др. В законопроекта пише още, че при необходимост ще могат да се въвеждат здравни изисквания за пристигащите в страната лица като документи за ваксинация, например. Изрично се подчертава, че не може да се налага забрана за влизане в страната и ограничаване на предвиждането на територията й, както и временно затваряне на обекти от обществено значение и/или други обекти и услуги, предоставени на гражданите.

„Чрез промени в Закона за НЗОК се предвижда три месеца след края на извънредната обстановка, Министерството на здравеопазването да продължи със субсидиите за болниците за поддържане на тяхната готовност за оказване на медицинска помощ на пациенти с доказана коронавирусна инфекция. Предвид информацията, че извънредната обстановка няма да бъде продължена, предлагаме да се запазят възможности за реакция на МЗ в едни по-нормални времена, когато няма извънредна епидемиологична обстановка“, поясни в кулоарите на парламента председателят на здравната комисия Антон Тонев от „Продължаваме промяната“, който е един от вносителите на проекта.

“Смятаме, че с натрупаната информация за протичане на заболяването, последните варианти на вируса, имаме доста по-голяма сигурност, че няма да се стигне до блокиране отново на държавата. Друга цел на законопроекта е да се запази заплащането на медиците, които се борят все още с това заболяване. Затова създаваме възможност допълнителното финансиране да продължи, посочи председателят на здравната комисия. Дава се възможност да се запазят някои от противоепидемичните мерки като носене на маски в закрити пространства, например. Дава се възможност да се запазят и някои от финансовите помощи за бизнеса в обемите, в които са били досега”, заключи председателят на здравната комисия.