Космонавтът Георги Иванов стана пчелар

Първият ни космонавт Георги Иванов е станал пчелар в последните години. Това разкри самият той в страницата си във фейсбук, където публикува няколко снимки край кошерите на село заедно с внука, кръстен на него. „На този ден преди 43 години се подготвях за най-сложната мисия в живота ми, а именно полета в Космоса. Днес с внука ми Георги се грижим за пчелите ни“, написа към фотосите генерал-лейтенантът.

Иванов и втората му съпруга Лидия си живеят в къщата на село. „Имaмe cи гpaдинĸa c тpeвичĸa и цвeтя, ĸъдeтo пocтoяннo cи нaмиpaм зaнятия, имaм ĸoшepи и ceгa, в нaчaлoтo нa пpoлeттa, пчeличĸитe иcĸaт мнoгo гpижи. Taĸa чe зa paзлиĸa oт xopaтa в Coфия и ocтaнaлитe гoлeми гpaдoвe cмe cи нa cлънцe и чиcт въздyx. Пчеларството е сериозно занимание. Впрочем забелязал съм, че обществената организация на пчелите е много по-добра, отколкото на хората. При тях има йерархия, закони, които се спазват абсолютно“, казва в свое интервю Георги Иванов.

И до днес той помни всичко до най-дребния детайл около излитането в Космоса. На 10 април 1979 г. 39-годишният тогава Георги Иванов излита с кораба „Союз-33“ заедно с Николай Рукавишников. Целта на полета е да се осъществи скачване с орбиталната станция „Салют-6“ и там да се извърши изпитване на създадени у нас системи и прибори. Дефект в основния двигател на кораба „Союз-33“ обаче прави мисията невъзможна.

След около 48 часа в Космоса от Земята е взето решение Иванов и Рукавишников да се завърнат, но не с капсулата, прикачена на орбиталната станция, какъвто е бил първоначалният план, а с капсулата към „Союз-33“. Капсулата навлиза в атмосферата под прекалено остър ъгъл и получава прекалено голямо ускорение. Космонавтите успяват да оцелеят благодарение на изключителната физическа подготовка. Така Георги Иванов става 92-рият човек в света, полетял в Космоса, и първият българин.

Previous post Отчаяние! 10 000 българи вадят пари от… опити с лекарства
Next post Нов успех! Ансамбълът ни триумфира със злато в Ташкент