Корупция?! Районен кмет изхвърля безцеремонно майка с две малки деца на улицата

Вместо да изпълни поредно съдебно решение район “Надежда” изпраща майка в приют за бездомни – това сподели Велислава Савчева, която преди месец се обърна към нас. За скандалния казус сигнализират в репортаж колегите от „Господари на Уеба“.

През 2020 година вторият баща на Велислава Савчева, който заедно с майка ѝ, нея и двете ѝ деца е живял в общинско жилище, умира. В настанителната заповед са включени единствено той и синът му. Ето защо още тогава Савчева подава молба за картотека. Въпреки законовия срок от 2 месеца за отговор, такъв тя не получава в продължение на 2 години. Междувременно обаче получава писмо, че трябва да напусне жилището.

Това я мотивира да подаде жалби до Министерски съвет, Столична община, Президентството, Омбудсмана и Прокуратурата. Решава и да съди общината в Административния съд.

Съдът се произнася, че Савчева трябва да получи картотека, а общината е извършила нарушение, като не ѝ е отговорила в законоустановения срок. Въпреки това, от общината продължават да ѝ изпращат писма, с които да настояват за освобождаването на жилището. Това я кара да мисли, че се касае за корупция в особено грозен вид.

Потърсихме кмета на района инж. Димитър Димов. Той през цялото време на разговора ни твърдеше, че Велислава Савчева е незаконно в жилището. В същото време се оправда, че пандемията е виновна за неъставянето на комисия по картотекиране навреме. Така и не отговори на въпроса защо не изпълнява решенията на Административния съд и на Върховния административен съд по случая. И обеща да изпълни следващото съдебно решение, което е в ход – въпреки че до момента не изпълнява първите две.

След намесата на „Господарите“  Велислава Савчева получава покана от дирекция “Социално подпомагане” за среща. Изпратихме я там със скрита камера, подозирайки че ще чуем нелицеприятни неща.

По време на срещата служител, чиято самоличност сме скрили, предлага жената и децата ѝ да бъдат настанени в приют за бездомни, а майка ѝ – в старчески дом. Савчева отказва да приеме предложението, за което я карат да подпише декларация. Тя отказва и това, под предтекст, че няма правно основание за такива мерки.

Дни по-късно излиза поредното съдебно решение, според което общината трябва да издаде картотека на Велислава Савчева и семейството ѝ.

Вместо да изпълни съдебното решение обаче, кметът на район “Надежда” изпраща заповед за изземане на жилището. Така явно иска да затвори устата на жената, дръзнала да потърси правата си.

Заканата на кмета Димитър Димов да изгони Велислава и децата й е със срок 28 юни. Близки коментират, че явно някой се е нагледал на „евтиното“ общинско жилище и кметът има „задачата“ да изгони досегашните беззащитни наематели, за да го даде на „свои хора“. Какво ще се случи – предстои да разберем.

Previous post Закопчаха извратеняк, развявал оная си работа в парка
Next post Експерт: Предстои или замразяване на разходите, или вдигане на данъците