Ковид си отива, идат туберкулоза, хепатит и маймунска шарка

Държавите по света отпуснаха юздите на мерките срещу Ковид. Но други вируси, затихнали по време на пандемията, сега се завръщат с нова сила и се държат по непредвидим начин, установиха здравните експерти. През последните месеци грип, респираторно-синцитиален вирус (RSV), аденовирус, маймунска шарка, туберкулоза бележат скок.

Маските и спазването на дистанция обуздаваха тези зарази, но с отмяната им микробите на позабравени болести избуяват на благодатна почва. Карантината пък намали индивидуалния имунитет на хората и ги прави по-уязвими на инфекции. Тази година например се очаква сезонният грип да е по-масов и да протича по-тежко. През 2020-2021 г. вълната бе по-лека, по-малко пациенти стигаха до болница и броят на починалите бе нисък, констатират от СЗО.

През януари по света избухна и епидемия от аденовирус 41 – стомашно-чревна инфекция с диария и повръщане. В Япония и САЩ стотици малки деца получиха усложнения на черния дроб и влязоха в болница със симптоми на хепатит. Лекарите нямат обяснение и смятат заболяването мистериозно. Една забравена зараза – маймунска шарка, тази година повали над 70 000 души по света, от които 25 000 в Европа, и взе над 30 жертви, съобщи СЗО.

Улисани в лечението и превенцията на Ковид, здравните власти оставиха на заден план бдителността за други болести, констатира американският тв канал Си Ен Би Си. Това е и причината за най-големия скок при случаите на туберкулоза в САЩ от 20 г.

Previous post Спортната министърка Весела Лечева стана баба
Next post Нинова загуби делото срещу Атанасова и ще плаща глоба