Кметът на Голям Дервент: Цял бус с мигранти мина през оградата

Цял бус с мигранти мина през огромна дупка в оградата това лято. Това се случва на браздата между нашето село и граничен пункт Лесово. Има и видео. Четири месеца и половина по-късно убиха човек.“

Това сподели кметският наместник на село Голям Дервент Иван Франсъзов. Управникът на малкото населено място, в което постоянно живеят 30 души, става свидетел на множество ситуации с бегълци през българско-турската граница, тъй като селото е първото до оградата, през което преминават мигрантите.

Познавах по лице убития Петър Бъчваров. Често момчетата от Гранична полиция минаваха и спираха в селото, като на практика пазеха и него. През годините никога не сме имали проблеми с мигрантите. Дори линейки са били тук, за да помагат на болните, гладни и жадни бягащи. Дървари от Балкана са превозвали и хора с инвалидни колички. Но това беше преди да има ограда по границата. Времената се менят и сега вижте какво се случва“, казва Франсъзов пред „България Днес“.

Кметският наместник се сблъсква и с каналджия, който спира с колата пред сградата на кметството и пита на развален английски за хотел.

„И прави мимика с ръце на лицето, че иска да спи. Повтори няколко пъти „Хотел, хотел“. Казах му: „Ноу, ноу“ и той тръгна. Веднага сигнализирах Гранична полиция и малко по-късно заловиха него и още 7-8 души от групата на трафикантите“, споделя Иван Франсъзов и допълва, че след фаталния случай хората в селото са наплашени.

Previous post Правителство с третия мандат, Янев няма да е премиер?
Next post Времето внезапно се обръща! Мокър сняг пада до часове