Керемедчиев: Паспорти на заложниците с български произход ще помогнат само морално

Издаването на български паспорти на двамата заложници на „Хамас“ с български произход ще помогне само морално. Терористите са по-склонни да освобождават чужденци, но да задържат израелски граждани. Това каза Милен Керемедчиев, бивш зам.-министър на външните работи по NOVA NEWS.

Преговорите за освобождаването на заложниците са в много тежка фаза в момента, посочи той. Те се водят от същите хора, които преди една година водиха преговори с „Хамас“ за освобождаването на един израелски войник, допълни Керемедчиев. Израелският екип успя да договори освобождаването тогава, допълни той. Сега в процеса участват и Катар и САЩ, тъй като има задържани и чужди граждани, заяви Керемедчиев.

„Хамас“ иска да изчисти своето име пред международната общност, затова и публикува кадри от военните действия в Газа, посочи той. По негови думи организацията иска да подчертае, че агресията не е само от тяхна страна, но и от страна на Израел. В началото света осъди терористичната атака, но в момента общностите са по-склонни да виждат какво се случва в Газа и да съпричастни с хората там, каза Керемедчиев.

Организацията се опитва да не отваря втори фронт, допълни той. По негови думи „Хамас“ пропуска само по списъци определени хора, които да излязат от Ивицата Газа, т.е. категорично държи палестинското население там като заложници.

Гостът коментира и шансовете на страната ни за влизане в Шенген. Той е на мнение, че ако за пореден път се постави бариера е необходимо през 2024 г. „да натиснем за влизане на два етапа: с летищата и пристанищата и конкретна дата със сухопътни граници“.

Previous post Не е само в Малорад: Член на комисията в Монтанско зачертава бюлетини
Next post Явор Дачков: Ваня Григорова няма да стигне далеч с този език и изпускане на нерви