„Касапинът на Мариупол” – руският генерал, отговорен за унищожаването на украинския град

Югоизточният украински град Мариупол беше унищожен от руската армия и заприлича на сирийския Алепо, превърнат в руини преди шест години. И в това няма нищо случайно, защото един човек стои зад тези престъпления – руският генерал-полковник Михаил Мизинцев, пише The Times.

И двете операции са били ръководени именно от него. 59-годишният Мизинцев ръководи Националния център за управление на отбраната на РФ, командна структура, създадена през 2014 г., за да ръководи военните операции. Над 80% от инфраструктурата на Мариупол е унищожена. Именно Мизинцев е човекът, наредил бомбандировката на родилен дом, детски болници, драматичния театър, както и на всички цивилни сгради в града, смятат украинските военни. Мизинцев унищожава Мариупол, както унищожаваше сирийските градове. Олександра Матвийчук, ръководител на украинския Център за граждански свободи, призова Мизинцев да бъде обвинен във военни престъпления в Хага. „Запомнете го. Това е Михаил Мизинцев. Той ръководи обсадата на Мариупол“, каза тя.

Между 100 000 и 200 000 души са в капан в Мариупол – някога дом на 400 000 – без храна, вода, ток или топлина. Макар Мизинцев да не е добре позната фигура, неговата брутална репутация се носи из руската армия. В телефонно обаждане, засечено от украинските служби, Мизинцев иска ушите на офицер да бъдат отрязани, защото не носи правилно униформата си. Мизинцев е лицето на руската пропагандна машина от нейните включвания от обсадата на Мариупол. Високопоставеният руски военен е роден през 1962 г. в село Аверинская, на 600 км североизточно от Москва. Завършва Киевското висше общовойсково командно училище, преди да стане командир на разузнавателен взвод на съветската армия в Източна Германия.

След разпадането на СССР е изпратен в Кавказ да оглави мотострелкови батальон. През 90-те години се връща в Москва и постепенно се изкачва във военната йерархия. Като ръководител на Националния център за управление на отбраната се смята, че е координирал участието на Русия в сирийската гражданска война от септември 2015 г. Смята се, че руските ВВС са убили 1700 цивилни в Сирия, включително 200 деца. Мариупол, който е обсаден от три седмици, има стратегическо значение по няколко причини. Той не само е икономически център, в който е голяма част от производството на желязо и стомана в Украйна, но е и врата за амбициите на Русия да поддържа сухопътен коридор между Крим и Донбас. Руските въоръжени сили извършват военни престъпления в Мариупол, убивайки невъоръжени жени и деца, както и бомбардирайки постоянно жилищни сгради и болници.

Previous post Божков: Не съм престъпник, готов съм да се върна в България
Next post Гаджето на Денис Теофиков става певица, записва първата си песен