Камиони блокираха движението в центъра на столицата

Нов протест пред парламента. ТИР-ове блокираха движението по булевард „Цар Освободител“.

Днес народните представители трябваше да решават проблемите в Агенция „Пътна инфраструктура“, но точката отпадна от дневния ред на днешната сесия. А депутатите от ИТН напуснаха залата.

По-рано днес от браншовата камара „Пътища“ излязоха с позиция, в която твърдят, че има безпрецедентна кампания, изцяло насочена към строителния бранш.

„В следствие на създадената несигурност от действията на министри от служебния кабинет, секторът изпадна в колапс. От средата на миналата година не се изпълняват и не се възлагат строителни работи по пътната мрежа на територията на страната, няма разплащания за вече извършени дейности, което доведе до невъзможност бранша да осигурява регулярно изплащане на задълженията си. Близо 300 ремонтно-възстановителни обекта са замразени, стотици километри от първокласната пътна мрежа не са обезопасени, няма възможност за никакви действия по второкласната мрежа, а за пътищата от трети клас въобще не е предвидена рехабилитация.

Управителният съвет на ББК „Пътища“ е на мнение, че народните представители, трябва да защитават интересите на българските граждани. Животът и здравето на хората следва да бъдат приоритет за държавата и институциите. Бездействието, безхаберието и неглижирането на поддържането на пътната мрежа застрашава стотици човешки животи ежедневно. Невъзможността Агенция „Пътна инфраструктура“ да възлага дейности по договорите за Текущ ремонт и поддържане и липсата на адекватни действия от страна на държавните институции създават впечатлението за умишлени действия спрямо пътно-строителния бранш. Липсата на разплащания, води след себе си загуба на работни места, неплатежоспособност и допълнително задлъжняване, което в ситуация на бързорастяща инфлация застрашава икономиката на Република България. През изминалата година безработицата в строителния сектор се е увеличила с 14.3% спрямо 2020 г. Поставянето на пътно-строителния бранш в заложнически капан, заради политически битки, създава риск от чудовищен ръст на безработните в сектора през тази година.

УС на ББК „Пътища“ алармираше многократно за рисковете от действията на служебния кабинет. Сега призоваваме народните представители в Народното събрание да проявят разум, за да бъдат защитени живота и здравето на българските граждани.

В противен случай БЪЛГАРСКА БРАНШОВА КАМАРА „ПЪТИЩА“ ще бъде принудена отново да възстанови протестните действия и да защити членовете си с всички законови методи. Като първа стъпка с цел осигуряване на безопасността на движението ще затворим недовършените участъци, за да предотвратим пътните транспортни произшествия до възлагането от страна на Агенция „Пътна Инфраструктура“ на довършването им“, се казва в позицията на браншовиците.

Previous post Мъж гръмна с пушка приятел по време на пусия, той почина
Next post Македонското агнешко цака българското с 5 до 8 лева в магазините