Как коли за 430 млн. долара потънаха в Атлантика

Нидерландски репортери разбраха какво конкретно коли са се озовали на дъното на океана заради скорошния пожар на кораба Felicity Ace . Сред тях са легендарната Honda Prelude SiR, колекционерската испанска сглобка на Land Rover Santana от 1977 г., новото Porsche 718 Boxster GTS 4.0 и други редки и ценни возила.

Повече от половината от 4 000 удавени коли принадлежат на Volkswagen Group, включително 15 Lamborghini Aventador LP 780-4 Ultimae – на стойност над 400 000 долара за брой. Сега, за да изпълнят задълженията си към клиентите, италианците ще трябва да възобновят производството на този модел. Други загуби на групата включват Audi TT Roadster, Audi Q2 , Audi e-tron GT, Porsche Cayenne , Volkswagen Jetta и Taigo.

На 16 февруари избухва пожар на товарния кораб Felicity Ace, който пътува под панамски флаг от Германия за САЩ. Капитанът се обажда на пристанището на Азорските острови, което е най-близо до мястото на катастрофата, като предполага, че причината за пожара са литиево-йонните батерии на електрически автомобили. По-късно обаче тази версия не беше потвърдена.

Надеждите корабът с изгорели коли да бъде изтеглен до пристанището се оказват напразни. На 1 март корабът се преобърна на десния си борд и потъна на триста и петдесет километра от Азорските острови. Сега ро-ро (както се наричат ​​кораби от този тип, предназначени за превоз на превозни средства) почива на трикилометрова дълбочина. Анализаторите оценяват общата стойност на унищожения товар на 438 милиона долара, като 95% от загубите са в автомобили.

Previous post Алекс се радва на свобода и независимост, глези се със скъп подарък
Next post Иво Инджев: Призивът за неутралитет е самопризнание за васалитет