Как да спрем да се тъпчем със сладко?

Човешкият организъм много бързо и лесно се пристрастява към сладките изделия, защото захарта има свойството да освобождава хормони, които ни действат успокоително и ни набавят сила и енергия. Консумирането на захар се превръща във вреден навик, защото приемането на големи количества захар под една или друга форма води до редица проблеми със здравето.

Ето как да намалите консумацията на сладките храни:

Откажете се от навика да ядете нещо сладко след ядене! Ако ядете захар, след като си легнете, лесно ще изпаднете в състояние, наречено „захарна треска“. То води след себе си проблеми, като влошаване на качеството на съня и нуждата от нещо сладко и чаша кафе на следващата сутрин, които ще ви помогнат да се заредите с енергия след безсънната нощ.

Вместо да се тъпчете със сладкиши, шоколад и бисквити по-добре яжте пресни зеленчуци или домашно приготвени ястия от тях. Те са много богати на витамини и минерали и при всички случаи са по-полезни от сладките лакомства. Да, в началото ще ви бъде много трудно, но с времето ще свикнете да ядете моркови, карфиол, краставици или тиквички и ще забравите да посягате съм сладкишите.

Захарта има свойството да дехидратира организма, което на свой ред води до още по-голяма потребност от консумацията ѝ. Ето защо трябва да пиете колкото се може повече вода през целия ден и особено след като сте яли нещо сладко.

Ежедневно трябва да се приемат по 1.5-2 литра вода, която ще намали склонността ви към преяждане със сладки неща и ще поддържа тялото ви добре хидратирано и здраво. Това е може би един от най-лесните начини да се справите с проблема, а е и много ефикасен.

Previous post Министър Борислав Сандов качва властта на електромобили
Next post Роналдо потъва от срам: Крие се от камерите!