Как да се отървем от упорития мухъл

Знаем колко досадна и нездравословна може да е влагата в помещенията ни вкъщи. Честа последица от нея, е също толкова неприятният мухъл, който се появява. Вреден за здравословното състояние, съсипва мебели и стени, а за миризмата няма какво да кажем. Разбира се, че най-добре да не се появи, но ако вече е налице, то трябва да се третира правилно.

Мухъл в банята

Банята е влажна и е с най-големите предпоставки да се появи именно там. Най-ефективният и оптимален начин за борба с мухъла по фугите и силиконовите участъци е белината. Не се притеснявайте да поливате с белина, тъй като в банята повърхностите са устойчиви на силната ѝ химия. Защитете се с гумени ръкавици и маска, за да не нараните кожата си и да вдишате миризмата на белината и обилно полейте засегнатите зони. Изтъркайте интензивно и изплакнете с вода. За превантивна мярка периодично пръскайте с вода, смесена с белина.

Мухъл по стените

И да се е появил и да сте успели да го отстраните, вярвайте това ще е краткосрочно. Идеята да няма мухъл, е че стената трябва да е суха. Изолирането на конкретната стена и добрата вентилация е ключов фактор за това. Ако зад някой шкаф или секция се е събрал мухъл е важно да преместите въпросната мебел, за да може стената да „поеме чист въздух“.

Мухъл по дрехите

Тази напаст, за жалост, може да живее и в дрехите ни. Белината тук отново може да се включи, но пък съществува опасността и да избелеят цветовете. Все пак има вариант с по-леката белина, която няма в себе си хлор, а активен кислород.

Мухъл във въздуха

Проветряването е основното правило о най-добрият начин да имате чист и свеж въздух. Содата е доказан метод за намаляване на натрупването на миризми. В голям съд изсипете няколко пакетчета и я оставете някъде в помещението. Солта оставена по същия начин също попива влагата, която предизвиква неприятния мухъл. Важно е да се отървете от мухъла, тъй като дразни дихателните пътища и не влияе благоприятно нито на повърхности, нито на здравето ви, пише TrafficNews.

Previous post Дубайски полицаи върнаха $10 000 на наша туристка, издирили я чак в България
Next post Киев може да падне само за 72 часа