Какво ни казаха политиците през изминалата изборна кампания?

Днес е последният ден на предизборната кампания преди вота на 2 октомври. Какво ни казаха политиците през изминалата изборна кампания и успяха ли политиците да мотивират хората да гласуват?

„В тази кампания липсваха именно послания и това, което чухме в тази кампания, е шум, който създаде впечатление, че има такава, но какво точно се случи в кампанията – избирателите не успяха да разберат. Липсваше ясен сблъсък между политическите сили, липсваха ясни послания кой какво мисли да прави след изборите. Не чух и ясна стратегия кой, какво и защо след изборите“, каза политологът Георги Проданов в студиото на „България сутрин“.

А по думите на социолога Юлий Павлов политиците говорят едно и също вече цяла година.

„През цялото време на предишното управление, дори коалиционните партньори, се държаха така сякаш са в предизборна кампания и продължиха и след това. Проблемът е, че наистина избирателите не чуха тези послания, които очакваха да чуят. Всички изследвания, които правим, показват, че основните проблеми, които стоят пред страната, са инфлацията, високите цени, безработицата и енергийната криза“, допълни той.

И бе категоричен, че се очаква ниска избирателна активност.

Юлий Павлов смята още, че кампаниите са били белязани от разделение и закани: „Някои партии решиха, че атакувайки президента и служебното правителство могат да си вдигнат резултата“, посочи той пред Bulgaria ON AIR.

„Ние имаме изчерпване на политическия елит като представляващ политическите очаквания на обществото и изчерпване на самите политически партии. Имаме прекъсване между партиите и гражданите. Някакви хора, които не са политици, обикалят страната – пиар акции. Отдавна имаме политически партии менте, които дълго време се представяха като оригинал“, добави политологът.

Той прогнозира, че на 2 октомври до урните ще отидат около 2,4 млн.

„Не могат да надхвърлят 2,5 млн., но могат да паднат надолу. Влошаването на геополитическата ситуация все още не е стигнала до избирателите. След обявената частична мобилизация – шансът да се състави правителство е не повече от 10%, но сега смятам, че тази вероятност нарасна до 30%, че може и да скочи още“, поясни още Павлов.

А Проданов смята, че от днес ще станем свидетели на ядрено изнудване от страна на Владимир Путин.