Какви са загубите на руската армия в Украйна?

Украйна говори за огромни загуби за Русия в първите две седмици на войната: дотук над 12 000 убити руски войници и стотици унищожени танкове и снаряжение. Според САЩ са загинали около 4500 руснаци. А какво казва Русия?

Ако съдим само по сведенията на украинското правителство, то руската армия е понесла съществени загуби при нахлуването си в Украйна. От първия до тринадесетия ден на войната са били убити „над 12 000“ руски войници, а 317 танка, 1070 бронирани коли, 120 артилерийски системи и 56 реактивни системи за залпов огън са били унищожени, съобщи на 9 март украинското Министерство на отбраната.

Убити са високопоставени руски военни

Според украински източници, броят на високопоставените руски военни, които са убити във войната, се увеличава. На 1 март украинските медии съобщават, че руският генерал-майор Андрей Суховецки е бил убит от снайперист близо до Мариупол. Суховецки е участвал във войните в Чечения, Абхазия и Сирия и е награден с общо 14 медала и военни отличия. По време на инвазията в Украйна той е бил заместник-командир на 41-а армия.

В руската социална мрежа vk.com, която е под наблюдението на властите в Кремъл, негов колега от армията Сергей Чипилев съобщава за смъртта на Суховецки в публикация в личния си профил. Малко по-късно профилът му е изтрит, след като руски медии попадат на информацията. Твърди се, че и руският президент Путин е потвърдил смъртта на генерал-майор Андрей Суховецки в своя реч.

На 8 март украинските медии съобщават, че в сраженията в Харков е бил убит и руският генерал-майор Виталий Герасимов, първи вицекомандир на 41-а армия. Той е участвал във Втората чеченска война и във войната в Сирия. Руските власти официално не потвърждават смъртта му. Колективът за разследвания Bellingcat обаче цитира руски източник, който потвърждава, че Герасимов е загинал. Според Bellingcat руската система за кодиране на комуникацията не функционира – така например е засечен разговор на агенти на ФСБ, в който се коментира смъртта на Герасимов.

Русия дава оскъдна информация за загубите на Украйна

Русия рядко говори за загубите във войната. Едва на четвъртия ден от инвазията говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков спомена „загинали и ранени“, но без да уточнява колко са те.

На 2 март Конашенков обяви, че в Украйна до този ден са загинали 498 руски войници, а 1597 са били ранени. Той каза още, че загубите от украинска страна се равняват на 58 унищожени изтребители, 472 танка и бронирани машини, 62 реактивни системи за залпов огън и 206 системи за артилерийски обстрел. Оттогава насам Русия не е давала нови информации за жертви и загуби.

Военни наблюдатели и журналисти обаче предполагат, че руските загуби са значително по-големи. Според американски източници досега в Украйна са загинали около 4500 руски войници. Независими медии като „Радио Свобода“ и „Вашингтон Пост“ цитират роднини на загиналите, които твърдят, че често броят на убитите руски войници се прикрива и отрича от властите.

„Невъзможно е независим източник да провери тези данни с точност, но истината вероятно е някъде по средата. Сигурно е обаче едно: че на Русия ѝ се наложи да понесе повече загуби, отколкото е предполагала“, казва Александер Греф от Института за изследване на мира и политиките по сигурността в Хамбург.

„Ситуацията в Украйна е сложна“

Не е необичайно по време на война всяка страна да коментира загубите си предпазливо или пък умишлено да представя по-ниски числа за убити и унищожени снаряжения и същевременно да преувеличава данните за загубите на вражеската страна, казва Греф. „Идеята е да се повдигне духът на войската, като се твърди, че загиналите са много малко. Същото важи и за обществото – целта е ходът на войната да му се представи колкото се може по-положително.“ В някои случаи е много лесно да се установи истината – например ако някоя от двете страни силно превъзхожда другата, добавя експертът и уточнява: „Но ситуацията с войната в Украйна е много по-сложна. И тук обаче има сериозен риск от несъответствие между публичната представа за случващото се и реалността. Това от своя стрна води до погрешни предположения и изводи“.

Тъй като е трудно да се установи достоверността на такава информация, особено докато текат сражения, независимите наблюдатели също разчитат на официалните източници, казва Греф. „Единственото, което помага в случая, е да се сравняват различни данни едни с други, да се наблюдава за противоречия и да се следи много внимателно развитието на войната, за да се стигне до възможно най-точната преценка. Въпреки това винаги ще има голяма доза несигурност. Трябва да си го признаем.“ DW

Previous post Тото от „Скандау“ стана баща за втори път
Next post Отбелязахме 79 години от спасяването на българските евреи