Кабинетът подкрепя бизнеса за тока и през април

Помощта за бизнеса заради скъпия ток ще продължи и през април. Това стана ясно след срещата в МС между премиера Кирил Петков и работодателите, на която присъстваха вицепремиерът и икономически министър Корнелия Нинова и енергийният министър Александър Николов. На какви нива ще бъдат компенсациите, ще стане ясно до края на седмицата, а и в началото на следващата ще бъде оповестена тази нова мярка за подкрепа. Следващата седмица ще се бистри и нов механизъм за дългосрочна стабилност в цените на тока за индустрията.

„Всички сме изправени пред безпрецедентна криза – войната в Украйна, цената на газа и тока.“, каза Петков като уточни, че за всички е ясно, че факторите са външни и България в момента е в средата на една почти перфектна буря. Поясни, че срещата с работодателите е била конструктивна. „Всички сме в една лодка“, каза премиерът и даде да се разбере, че заедно ще работят за излизане от кризата и рисковете, които идват заради войната. Целта – да оцелеем като икономика и работни места.

Енергийният министър Александър Николов уточни, че и в момента има механизъм, който работи, а целта е той да се използва, така че да има степен на предвидимост и спокойствие за бизнеса. Целта е по – средносрочни и дългосрочни решения – сключването на дългосрочни договори за ток не за 1 месец, а за 1 година.

На свой ред Нинова добави, че без стабилна икономика няма как да излезем лесно от кризата, тъй като тя генерира приходи в бюджета, нужни им да осъществяват други политики. Тя обеща, че ще използват всички средства – законови и допълнителни приходи, с които да подпомогнат икономиката, така че работодателите да не освобождават хора. По думите й новият механизъм трябва да бъде готов до края на април. Наред с това поясни, че помощта заради скъпия ток за бизнеса също ще бъде увеличена, но с колко предстои експертите да решат.

От страна на работодателите заявиха, че целта е да измислят как всички небитови потребители на електроенергия да бъдат компенсирани заради високите цени на тока, които вече платени от предприятията. Разговаряли как да се постигне сигурност и трайни решения за определяне на цената за вътрешния пазар.

Петков се обърна и към гражданите, като заяви, че кабинетът следи внимателно цените и количествата на стоки. Увери, че има захар, брашно и други продукти, както и че продуктите няма да свършат. Даде да се разбере, че знаят, че цените се качват. По думите му това трябва да става на базата на инфлацията, която в момента е под 10 %, а не в пъти повече. Призова гражданите да избягват паниката, за не се дава възможност на спекулантите да „ловят риба в мътна вода“. По думите му кабинетът работи и дава систематични решения на проблемите. „Фейсбукът и паниките не трябва да бъдат част от ежедневието“, каза Петков.

Според него целият свят влиза в рискова зона на стаквация – хем инфлация, хем икономическият растеж се свива. По думите му трябва да сме внимателни в следващите си решения, така че да избегнат риска от забавяне на икономиката. Петков изтъкна, че трябва дългосрочна предвидимост за бизнеса и това става с дългосрочни договори за ток. Това означава, че цената за ден напред не трябва да определя истинските разходи на бизнеса, така че той да не е удрян от всяка промяна на пазара. Целта е бизнесът да купува ток на договори за година напред, каквито имало в редица европейски страни.

Пред думите му има проблеми, които са натрупани и нерешени за последните 10 и повече години, сега трябва да се решат за 90 дни от тях. Така не са получили и 100 дни „Ние в момента гасим пожар след пожар“, каза Петков и поясни, че системата е „продъдена“. Увери, че ще оправят всички „бакии“ на предишната власт, визирайки думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че той и неговия екип могат да дадат решение само за един ден. Определи тези изказвания като наглост и пиар на гърба на хората. По думите му точно заради такива изказвания сега има спекулативни кризи. Петков увери гражданите, че работят координирано и ще се опитат да намалят ефекта на инфлацията у нас. Призова ги да не се поддават на лъжливи новини.

Премиерът коментира и разговора си преди ден с украинския президент Зеленски. Той помолил за всякаква помощ – каквато може. Помолил за продължителен подход в разговорите за членството им в ЕС. Благодарил на кабинета за помощта, която сме пратили от България. Благодарил, че сме отворили широко възможността за подкрепа на майките и децата, които идват от Украйна и че имаме механизъм тя да продължи, дори и бежанците, които бягат от войната, се увеличат.